Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Χάρβαρντ: Και όμως, οι οδοντόκρεμες... παχαίνουν!

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα έρευνας ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Συστατικά που εξοντώνουν τα απαραίτητα βακτήρια του στόματος που προστατεύουν από παχυσαρκία και διαβήτη περιέχουν οι οδοντόκρεμες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. 

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nitric Oxide, ενώ ο ρόλος της οδοντόκρεμας είναι να εξουδετερώνει τα βακτήρια που προκαλούν πλάκα και κακοσμία, ταυτόχρονα εξοντώνει και ωφέλιμα βακτήρια που είναι απαραίτητα για τη διάσπαση των τροφών.

Όπως παρατήρησαν στη μελέτη τους οι ειδικοί, τα άτομα που έπλεναν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα, είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη ή επικίνδυνες απότομες αυξήσεις του σακχάρου του αίματος σε τρία χρόνια.

Ο Δρ Καουμούντι Γιοσιπούρα, καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και οι συνεργάτες του εξέτασαν 1.206 υπέρβαρα άτομα, ηλικίας από 40 έως 65 ετών που διέτρεχαν κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη.  Κατά τη διάρκεια της μελέτης περίπου το 17% εκδήλωσε διαβήτη ή προδιαβήτη, αλλά το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 20% για όσους έπλεναν τα δόντια τους μια φορά την ημέρα και έφτανε στο 30% για όσους τα βούρτσιζαν δύο φορές, πρωί-βράδυ. 

Σύμφωνα με τον Δρ Γιοσιπουρα, τα ωφέλιμα στοματικά βακτήρια προστατεύουν από τον διαβήτη και την παχυσαρκία, καθώς βοηθούν τον οργανισμό να παράγει νιτρικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του ρυθμίζει τα επίπεδα της ινσουλίνης. Το νιτρικό οξύ είναι επίσης σημαντικό για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, της εξισορρόπηση της ενέργειας και τη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος. 

Σήμερα πολλές οδοντόπαστες περιέχουν ισχυρούς αντιμικροβιακούς παράγοντες (όπως χλωροεξιδίνη, τρικλοζάνη, χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο, αλκοόλη κ.ά.) και έτσι εκτός από τα βλαβερά βακτήρια εξαλείφουν πολλές φορές και τα ωφέλιμα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2017 είχε δημοσιευθεί στο Journal of Periodontal Research μελέτη που είχε δείξει ότι ορισμένα στοματικά βακτήρια προστατεύουν από τον διαβήτη και την παχυσαρκία. 
 

Χάρβαρντ: Και όμως, οι οδοντόκρεμες... παχαίνουν!

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.