Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τα πουράκια έχουν περισσότερη νικοτίνη και είναι πιο εθιστικά από τα τσιγάρα

Μπορεί τα πούρα να έχουν μια φήμη πως είναι πιο ασφαλή από τα τσιγάρα, ωστόσο αποδεικνύεται πως είναι εξίσου ή και περισσότερο επιβλαβή και εθιστικά από τα τσιγάρα.

Μπορεί τα πούρα να έχουν μια φήμη πως είναι πιο ασφαλή από τα τσιγάρα, ωστόσο αποδεικνύεται πως είναι εξίσου ή και περισσότερο επιβλαβή και εθιστικά από τα τσιγάρα.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον καθηγητή δημόσιας υγείας Τζον Ρίτσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nicotine and Tobacco Research, μελέτησαν οκτώ κοινές μάρκες μικρών πούρων και διαπίστωσαν πως τα πουράκια έχουν περισσότερη νικοτίνη.

Χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές τεχνικές μέτρησης της νικοτίνης, διαπίστωσαν ότι και οι δύο έδειξαν πως η μέση περιεκτικότητα ενός μικρού πούρου είναι μεγαλύτερη από ό,τι ενός τσιγάρου. Η μία μέθοδος έδειξε ότι με ένα πουράκι ο καπνιστής εισπνέει κατά μέσο όρο 1,24 μιλιγκράμ νικοτίνης έναντι 0,87 mg με το τσιγάρο, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη μέθοδο η μέση νικοτίνη για ένα μικρό πούρο είναι 3,49 μιλιγκράμ και για ένα τσιγάρο 2,13 mg.

«Αυτά τα προϊόντα είναι κατά βάση τσιγάρα. Είναι εξίσου επιβλαβή με τα τσιγάρα, αν όχι περισσότερο. Είναι πολύ σημαντικό για τον καταναλωτή να καταλάβει ότι δεν πρόκειται για προϊόντα που είναι λιγότερο επιζήμια για τον ίδιο, γι' αυτό πρέπει να ισχύουν για τα μικρά πούρα οι ίδιοι κανονισμοί που ισχύουν για τα τσιγάρα», δήλωσε ο Ρίτσι.

Τα πουράκια είναι σχεδόν όμοια με τσιγάρα στην εμφάνιση, συχνά έχουν φίλτρο, αλλά το περιτύλιγμά τους είναι από φύλλο καπνού και όχι χαρτί, ενώ έχουν διάφορες γεύσεις, κάτι που δελεάζει ιδίως τους νεότερους.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.