Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ελληνική μελέτη: Πολύ μικρότεροι οι κίνδυνοι από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Τη στιγμή που οι εθνικές στρατηγικές με στόχο την παγκόσμια διακοπή του καπνίσματος έχουν αποτύχει, οι ίδιες οι καπνοβιομηχανίες, αλλά και εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνταν μέχρι σήμερα στο χώρο, δημιουργούν προϊόντα με στόχο τη μείωση της βλάβης από τον καπνό. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είτε αυτά που χρησιμοποιούν καπνό, είτε αυτά που χρησιμοποιούν υγρά, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών ως εναλλακτικά ενός πολύ πιο υγιεινού τρόπου καπνίσματος. 

Βέβαια, το να υποθέσει κάποιος ότι ένα προϊόν είναι συγκριτικά καλύτερο από άλλο δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να το αποδεικνύουν. Πρόσφατα, ομάδα ελλήνων ειδικών και με τη χρηματοδότηση της Mayo Clinic των ΗΠΑ, ολοκληρώσαν την πρώτη ανεξάρτητη μελέτη (χωρίς χρηματοδότηση από καπνοβιομηχανία) που αποδεικνύει ότι τα χημικά που απελευθερώνονται με κάθε τζούρα ηλεκτρονικού τσιγάρου, έχουν τουλάχιστον 90% χαμηλότερη συγκέντρωση από αυτά του συμβατικού τσιγάρου. 

Η μελέτη ολοκληρώθηκε με επικεφαλής τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φαρσαλινό από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και συνεργάτη ερευνητή στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και αναμένεται να δημοσιευτεί σε επιστημονική επιθεώρηση Addiction. Πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Skylab Med στο Μαρούσι και παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο παγκόσμιο συνέδριο 5ο Ε-Cigarette Summit που έγινε στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ο κ. Φαρσαλινός, οι μετρήσεις έδειξαν ακριβώς τα ίδια στοιχεία με αυτά που είχε ανακοινώσει και η ίδια η Philip Morris. Από τις συγκριτικές μελέτες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακές χημικές μετρήσεις στον καπνό του συμβατικού τσιγάρου της ίδιας εταιρείας με το θερμαινόμενο (IQOS), φάνηκε ότι οι συγκεντρώσεις των τοξικών και καρκινογώνων ουσιών (τοξικών αλδεϋδών φορμαλδεΰδη, ακεταλδεΰδη) ήταν τουλάχιστον 90% μειωμένες στο θερμαινόμενο, σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο.

Όπως εξηγεί ο κ. Φαρσαλινός «με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τόσο το ηλεκτρονικό, όσο και το θερμαινόμενα προϊόντα καπνού φαίνεται ότι πληρούν τα κριτήρια των προϊόντων ελάττωσης της βλάβης στον οργανισμό». Μάλιστα, σχολιάζοντας από το πάνελ των ομιλητών τη μελέτη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που βρήκε ότι τα δύο είδη έχουν την ίδια επίπτωση στο καρδιαγγειακό σύστημα, εξήγησε ότι οι ερευνητές ξέχασαν να διευκρινίσουν ότι μιλούσαν για την βραχυπρόθεσμη επίδραση (δηλαδή την ώρα του καπνίσματος) και όχι για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις, δηλαδή τα σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Αυτό σημαίνει ότι δεν μελέτησαν την μακροχρόνια χρήση, αλλά τον άμεσο αντίκτυπο. «Ακριβώς την ίδια επίδραση στα αγγεία έχει και ο καφές», τόνισε ο ίδιος. 

Σχολιάζοντας ο ίδιος τι θα συμβούλευε έναν ατμιστή είπε: Αν ο ατομιστής ήταν καπνιστής, καλό θα ήταν να κόψει και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά με βασική προτεραιότητα να μην ξανααρχίσει το κάπνισμα. Στην περίπτωση που δεν κάπνισε ποτέ στη ζωή του, θα του έλεγα ότι δεν υπάρχει ένας μικρός υπολειπόμενος κίνδυνος για την εκδήλωση καρκίνου. «Ο κίνδυνος είναι 95% μικρότερος. Ο κίνδυνος καρκινογένεσης από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι 0,4%, δηλαδή 99,6% χαμηλότερος από το συμβατικό τσιγάρο . Τίποτα πάντως δεν είναι τελείως ασφαλές για την υγεία», κατέληξε ο ίδιος. 
 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.