Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Βρεφικό γάλα: Πώς θα ξεχωρίσετε τη γαστρεντερίτιδα από τη σαλμονέλα

Η λοίμωξη από το σαλμονέλα είναι μια βακτηριακή νόσος που επηρεάζει το γαστρεντερικό σύστημα. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στο εντερικό σύστημα των ανθρώπων και αποβάλλονται με τα περιττώματα. Η κύρια πηγή μόλυνσης είναι τα τρόφιμα και το νερό.
Πολλά άτομα με μόλυνση από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Κάποια εκδηλώνουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες μέσα τις πρώτες 8 ώς 72 ώρες από τη λήψη της μολυσμένης τροφής. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται θεραπεία, καθώς οι περισσότεροι υγιείς αναρρώνουν χωρίς ειδική θεραπεία. Άλλωστε τα συμπτώματα είναι παρόμοια με της γαστρεντερίτιδας και συνήθως δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. 
Σε ορισμένες περιπτώσεις η διάρροια που συνδυάζεται με τη μόλυνση από σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή αφυδάτωση και να χρειαστεί νοσηλεία.

Επίσης υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν και απειλητικές ακόμη για τη ζωή επιπλοκές, εάν η νόσος εξαπλωθεί πέρα από το εντερικό σύστημα. 

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η μόλυνση από σαλμονέλα συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση ωμών ή όχι καλά μαγειρεμένων κρεάτων, πουλερικών, αυγών ή άλλων προϊόντων με αυγό. Οι περισσότερες μολύνσεις σαλμονέλας μπορεί να παρερμηνευθούν αρχικά ως γαστρεντερίτιδα, αν τα συμπτώματα όμως επιμένουν θα πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό.

Ειδικά στις περιπτώσεις που βρέφος έχει καταναλώσει ύποπτο για σαλμονέλα γάλα, θα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε νοσοκομείο. 

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας είναι

  • Ναυτία
  • Πυρετός
  • Εμετός
  • Πονόκοιλος 
  • Διάρροια
  • Ρίγη
  • Πονοκέφαλος
  • Αίμα στα κόπρανα (σε προχωρημένο στάδιο)

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα μπορεί να διαρκέσουν από τέσσερις έως επτά ημέρες. Όμως για να επανέλθει το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να χρειαστούν και μήνες. .
Μερικοί τύποι βακτηρίων της σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια ασθένεια που σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται θανατηφόρα και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.