Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στον Οικογενειακό Γιατρό

Δεν φαίνεται πώς οι ασφαλισμένοι θα καταφέρουν τελικά να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, δεν θα πάρει σάρκα και οστά, παρά τις πιέσεις των θεσμών. Κι αυτό διότι η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις 2.800 γιατρών που θα καλύψουν τις θέσεις αυτές, φέρεται να μην υλοποιείται.

Χθες, έληξε η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων και σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό συμμετοχής των γιατρών -μετά και την παράταση- κυμαίνεται μεταξύ 30% - 40%, δηλαδή μόλις 1.100 αιτήσεις. 

Όπως έχουν ανακοινώσει Ιατρικοί Σύλλογοι, οι χαμηλές αμοιβές των γιατρών που κινούνται στα 70 λεπτά μικτά ανά ασφαλισμένο το μήνα, αλλά και το δεσμευτικό ωράριο στα ιδιωτικά ιατρεία, είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για τη συνεργασία των γιατρών με το Δημόσιο.

Γεγονός βέβαια που δείχνει πως το εγχείρημα του οικογενειακού γιατρού αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω πονοκεφάλους στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η μοναδική ελπίδα των υπεύθυνων είναι να συσσωρεύσουν περισσότερες από 2.000 αιτήσεις έως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέσω ΕΛΤΑ.

Οι 2.800 οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αποτελέσουν βασικό πυλώνα στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα, καλύπτοντας πάνω από 5 εκατομμύρια Έλληνες σε περιοχές που δεν θα λειτουργούν ΤΟΜΥ. Αν και η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, το υπουργείο Υγείας εμφανίστηκε να αιφνιδιάζεται, αναζητώντας πολιτική λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
   

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.