Υγεία

Οι 12 λόγοι που το σεξ... κάνει καλό!

Οι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο με το να σκέφτονται και να επιδιώκουν να κάνουν σεξ, γεγονός που δεν έχει να κάνει μόνο με την αναπαραγωγή αλλά και με την απόλαυση.

Οι λόγοι για να έρθει κάποιος σε σεξουαλική επαφή είναι πολλοί και έχουν να κάνουν με τις φυσικές ανάγκες, με το συναίσθημα, με προσωπικούς στόχους αλλά και με την ανασφάλεια.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που ωθεί έναν άνθρωπο στο να κάνει σεξ, τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία είναι τα ίδια.

Επί σειρά ετών γίνονται έρευνες με σκοπό να βρεθούν τα οφέλη της σεξουαλικής επαφής. Ιδού τα βασικότερα:

12
Βοηθά στη μνήμη

Από έρευνα με τεστ μνήμης, διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν σεξ θυμούνταν καλύτερα. Οι ερευνητές είναι διχασμένοι αλλά σίγουροι πως βοηθά τη μνήμη: Κάποιοι εκτιμούν πώς η σεξουαλική επαφή ενεργοποιεί τις περιοχές του εγκεφάλου που παράγουν τα ανάλογα κύτταρα και ορμόνες και κάποιοι πώς η μνήμη ενεργοποιείται εξαιτίας της παραγωγής δοπαμίνης και ωκυτοκίνης.

Προηγούμενο
Επόμενο
11
Το σεξ βοηθά τους άνδρες να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Groningen, κατέδειξε ότι το σεξ βοηθά τους άνδρες να έρθουν σε επαφή με τον συναισθηματικό τους κόσμο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι εγκέφαλοι των ανδρών παρακολουθούνταν από μαγνητικό τομογράφο τη στιγμή που οι σύντροφοί τους τους διέγειραν σεξουαλικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ροή του αίματος αυξήθηκε στο σημείο του εγκεφάλου στο οποίο ελέγχει τα συναισθήματα και το πάθος.

Προηγούμενο
Επόμενο
10
Βοηθά στον ύπνο

Το σεξ είναι μια μορφή άσκησης και είναι απόλυτα φυσιολογικό μετά την ολοκλήρωση του ο άνθρωπος να νιώθει κουρασμένος. Η παραγωγή ωκυτοκίνης κατά τη διάρκεια του σεξ, χαλαρώνει το σώμα και φέρνει υπνηλία. Στους άντρες οι επίδραση είναι πιο έντονη.

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Όσοι κάνουν σεξ συχνά δεν ανεβάζουν πίεση, σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί από το 2003. Μάλιστα, από τη συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώθηκε πώς τα ζευγάρια που κρατούνται χέρι-χέρι για δέκα λεπτά και αγκαλιάζονται για 20 δευτερόλεπτα την ημέρα, είχαν λιγότερο άγχος από αυτά που επέλεγαν την επικοινωνία σε δημόσιους χώρους.

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Μειώνει τις στομαχικές διαταραχές και τους πόνους στο στήθος

Όσοι παντρεμένοι δεν έχουν καλή σεξουαλική ζωή, έχουν λιγότερες στομαχικές διαταραχές και πόνους στο στήθος. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 10.000 άνδρες, όσοι ένιωθαν ότι τους «αγαπούν και τους υποστηρίζουν», είχαν λιγότερους πόνους στο στήθος. Επίσης σε μελέτη που έγινε σε δείγμα 8.000 ανδρών, όσοι αντιμετώπιζαν προβλήματα στο σπίτι τους, είχαν στομαχικές διαταραχές. Το σεξ είναι βασικό συστατικό σε έναν πετυχημένο γάμο, αλλά όχι το βασικότερο.

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Σε κάνει να νιώθεις πιο υγιής

Έρευνα σε δείγμα 3.000 ανθρώπων ηλικίας 57 με 85 ετών, όσοι έκαναν σεξ είχαν καλύτερη γενική κατάσταση της υγείας τους από όσους δεν έκαναν καθόλου. Μάλιστα, όσοι δήλωσαν πως αγαπούσαν το ταίρι τους, δήλωναν πώς η υγεία τους ήταν σε «τέλεια» κατάσταση.

 

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ το 2004, διαπιστώθηκε πώς η εκσπερμάτιση συνδέεται άμεσα με την εκδήλωση καρκίνου του προστάτη. Σε δείγμα 50.000 ανδρών ηλικίας 40-75 ετών, διαπιστώθηκε πώς όσοι εκσπερμάτωναν 21 φορές το μήνα και πάνω, είχαν επτά φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Μειώνει τα επίπεδα άγχους

Λόγω της έκκρισης ενδορφινών μειώνεται η παραγωγή της κορτιζόλης, της ορμόνης που ευθύνεται για το άγχος. Άρα το σεξ μειώνει το στρες.

 

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Κάνει καλό στην καρδιά

Οποιαδήποτε μορφή άσκησης, όπως και το σεξ, θωρακίζει την καρδιά. Τα οφέλη όμως εξαρτώνται από την ένταση της σεξουαλικής επαφής. Ειδικότερα, κατά μέσο όρο οι χτύποι της καρδιάς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, είναι ισάριθμοι με εκείνους που έχει ο άνθρωπος όταν περπατά γρήγορα ή ανεβαίνει σκάλες και οι επιστήμονες προτείνουν ήπια μορφής άσκηση 150 λεπτά την εβδομάδα για την καρδιά.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Από έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychology Reportfound», διαπιστώθηκε πώς οι φοιτητές που έκαναν σεξ μία φορά την εβδομάδα, είχαν υψηλότερα επίπεδα ενός συγκεκριμένου αντισώματος το οποίο θωρακίζει τον οργανισμό από ασθένειες. Για την ακρίβεια, είχαν το συγκεκριμένο αντίσωμα 30% πιο αυξημένο απ΄ όσους δεν έκαναν καθόλου σεξ.

 

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Καις θερμίδες

Δεν αντικαθιστά την γυμναστική, αλλά το σεξ είναι μια μορφή ήπιας άσκησης κατά τη διάρκεια της οποίας καις θερμίδες. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, στα 30 λεπτά της σεξουαλικής επαφής, οι άνδρες καίνε κατά μέσο όρο 101 θερμίδες και οι γυναίκες 69.

 

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Ο εγκέφαλος εκκρίνει ορμόνες που λειτουργούν σαν παυσίπονα

Οι ενδορφίνες είναι οι ορμόνες της ευτυχίας και το φυσικό παυσίπονο του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια του σεξ ο εγκέφαλος εκκρίνει ενδορφίνες κι αυτές πλημμυρίζουν το σώμα. Βιοχημικά, το σεξ είναι θεραπευτικό για τον πονοκέφαλο, εξαιτίας των ενδορφινών και της σεροτονίνης (έτερη ορμόνη της ευτυχίας) που παράγει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Προηγούμενο