Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Νέα δεδομένα για το πολλαπλό μυέλωμα και το λέμφωμα Hodgkin

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος (ΠΜ) και του λεμφώματος Hodgkin παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 29ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου

Μιλώντας στο δορυφορικό συμπόσιο για τις εξελίξεις στις εν λόγω νόσους η κ. Ειρήνη Κατωδρύτου, Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που διαφαίνεται από τα αποτελέσματα κλινικών μελετών του ΠΜ με νέους παράγοντες. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «πρέπει να ενισχύονται με τα δεδομένα πραγματικού κόσμου που αντικατοπτρίζουν την καθημερινή κλινική πρακτική. Στο πολλαπλό μυέλωμα, η διάρκεια της θεραπείας έχει άμεση συσχέτιση με την παράταση της ολικής επιβίωσης». 

Παίρνοντας το λόγο η κ. Κυριακή Κοκοβιάδου, Αιματολόγος, Επιμελήτρια στο Γ.Ν. «Παπαγεωργίου», συμπλήρωσε ότι τα νεότερα φάρμακα «βελτιώνουν τον χρόνο επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου και πρέπει να δοκιμαστούν σε πρώιμες γραμμές θεραπείας στο πλαίσιο κλινικών μελετών». 

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μία σπάνια αιματολογική κακοήθεια που αντιπροσωπεύει το 1% του συνόλου των αιματολογικών καρκίνων, και συνήθως προσβάλει άτομα άνω των 65 ετών. Δυστυχώς η νόσος δεν θεραπεύεται με τις καινούργιες θεραπείες, όμως τα νεότερα φάρμακα αυξάνουν σημαντικό το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών. 

Νέες επιλογές αντιμετώπισης υπάρχουν και για το λέμφωμα Hodgkin, όπως ανέφερε η κ. Μαρία Αγγελοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αιματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. στην Αιματολογική κλινική  Γ. Ν. Λαϊκό. «Στο λέμφωμα Hodgkin’s υπάρχουν νέες θεραπευτικές επιλογές, που συμβάλλουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια στη βελτίωση της φυσικής Ιστορίας της νόσου», τόνισε η ίδια. 

Το λέμφωμα Hodgkin’s είναι επίσης, μια σπάνια αιματολογική κακοήθεια. Οι περισσότεροι ασθενείς θα ιαθούν, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη ακάλυπτη ιατρική ανάγκη, για ένα μικρό αριθμό ασθενών που θα υποτροπιάσουν. Αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμη πιο μεγάλη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αυτών είναι ηλικίας 20-30 ετών.

Το Δορυφορικό Συμπόσιο με θέμα τις σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος και του λεμφώματος Hodgkin διοργάνωσε η εταιρεία Takeda Hellas.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.