Υγεία

Οι 8 μύθοι για τον HIV - AIDS και τη μετάδοσή του

Μπορεί η επιστημονική γνώση για τον HIV και το AIDS να είναι τεράστια, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι ενημερώνονται σωστά. Επιπλέον, για κάτι που -επιτέλους- το συζητάμε αρκετά ανοιχτά, υπάρχουν και οι λανθασμένες πληροφορίες που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχουν όλες τις σωστές πληροφορίες. Δείτε τις. 

8
Mπορείς εύκολα να αποφύγεις άλλες ασθένειες που συνδέονται με τον HIV

Λάθος. Για να αποφύγεις ασθένειες όπως η πνευμονία, η φυματίωση, η καντιντίαση, ο κυτταρομεγαλοϊός και η τοξοπλάσμωση, που είναι γενικότερα πιο συχνές σε άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά τυπικός με τη φαρμακευτική σου αγωγή και τις εξετάσεις σου. Κι αυτό για να μην τυχών και αυξηθούν τα επίπεδα του ιού και γίνει πιο εύκολη η μετάδοση των νόσων. 

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Αν μείνω έγκυος ο ιός θα περάσει και στο παιδί

Λάθος. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ο ιός δεν μεταδίδεται από την έγκυο στο νεογνό. Τα φάρμακα βοηθούν την έγκυο να μην εκδηλώσει μόλυνση, αλλά και παράλληλα να μην περάσει τον ιό στο παιδί της. 

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Πώς μεταδίδεται ο ιός HIV;

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μεταδίδεται πιο εύκολα και άλλοι με τους οποίους μεταδίδεται δυσκολότερα. Σε κάθε περίπτωση ο ιός HIV μεταδίδεται με το αίμα, το σπέρμα, τα προστατικά υγρά που εκκρίνονται σε κάποιες περιπτώσεις πριν την εκσπερμάτωση, τα υγρά του αιδοίου, τη βλέννα του πρωκτού και το μητρικό γάλα. Γι΄αυτό και είναι επικίνδυνο και το στοματικό σεξ.  

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Το σεξ είναι ασφαλές όταν και οι δύο είναι οροθετικοί 

Λάθος. Ακόμα και στην περίπτωση που και οι δύο στη σχέση είναι οροθετικοί, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται προφυλάξεις. Το προφυλακτικό βοηθά στη μη μετάδοση άλλων σεξουαλικών νοσημάτων, όπως επίσης και σε άλλους τύπους HIV που μπορεί να έχει ο σύντροφός σας και να μην τους «πιάνει» η δικά σας αγωγή. Δηλαδή να επιμολυνθείτε. 

Προηγούμενο
Επόμενο
Δεν έχω HIV. Αν είχα κολλήσει, θα είχα και συμπτώματα
4
Δεν έχω HIV. Αν είχα κολλήσει, θα είχα και συμπτώματα

Λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν εκδηλώνουν κανένα απολύτως σύμπτωμα χρόνια αφότου μολυνθούν με τον ιό του HIV. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που εκδηλώνουν πρωτολοίμωξη, βασικό σύμπτωμα της οποίας είναι ο χαμηλός πυρετός που δεν υποχωρεί, όπως επίσης και συμπτώματα που μοιάζουν με της γρίπης. Αυτά εμφανίζονται περίπου δέκα ημέρες μετά τη μόλυνση και μπορεί να μην εκδηλωθούν ποτέ για τα επόμενα χρόνια. Ο μόνο τρόπος να μάθεις, είναι να εξεταστείς. 

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Αν κολλήσεις HIV ζεις για μόνο μερικά χρόνια ακόμα 

Λάθος. Οι οροθετικοί δεν είναι πλέον ασθενείς. Αυτό ίσχυε 25 χρόνια πριν που δεν υπήρχαν φάρμακα. Τα φάρμακα όμως που υπάρχουν εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν πολύ καλά, αλλά δεν θεραπεύουν, ούτε σκοτώνουν τον ιό και απομακρύνουν το ενδεχόμενο λοίμωξης (AIDS). Για να μην εξελιχθεί το HIV σε AIDS θα πρέπει να έχετε προγραμματισμένες επισκέψεις στον γιατρό σας και να κάνετε τις εξετάσεις που σάς λέει. 

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Είμαι οροθετικός και παίρνω φάρμακα, μεταδίδω τον ιό σε άλλους; 

Ναι. Όταν τα φάρμακα λαμβάνονται συστηματικά και αντιμετωπίζουν τον ιό στον οργανισμό, τότε το φορτίο του ιού μειώνεται τόσο πολύ, που δεν ανιχνεύεται στις εξετάσεις. Εκεί, φαίνονται μόνο τα αντισώματα που παράγει. Αυτή η «κατάσταση» ονομάζεται μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μεταδοτικότητα σχεδόν μηδενίζεται. Ωστόσο, υπάρχουν διαλείπουσες καταστάσεις, δηλαδή ο ιός εμφανίζεται και εξαφανίζεται. Αν δεν συνέβαινε αυτό, δεν θα χρειαζόταν οι οροθετικοί να κάνουν εξετάσει ιικού φορτίου κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο. Άρα, μπορεί η πιθανότητες να μειώνονται, όμως δεν εξαφανίζονται. 

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Δεν με ενδιαφέρει αν θα κολλήσω, τα φάρμακα θεραπεύουν

Λάθος. Μπορεί τα φάρμακα που διατίθενται σήμερα για την HIV λοίμωξη να έχουν πολύ καλή δράση, αλλά δεν θεραπεύουν. Απλώς αντιμετωπίζουν τον ιό. Όπως όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Επιπλέον, υπάρχουν στελέχη του HIV που με τα χρόνια δημιουργούν αντίσταση στα φάρμακα. Δηλαδή τα φάρμακα «δεν τα πιάνουν». Άρα, η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε χρόνια λήψη φαρμάκων. 

Προηγούμενο