ΥΓΕΙΑ
12/06/2020 11:03

Τι ηλικία έχει ο εγκέφαλός σας;

Για να διατηρούμαστε ακμαίοι καθώς μεγαλώνουμε πρέπει να διατηρούμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα ζωντανά.

Τι ηλικία έχει ο εγκέφαλός σας;
Τι ηλικία έχει ο εγκέφαλός σας;
Ανάγνωση:

Οι ρυτίδες στο πρόσωπο, οι αρθρώσεις που αρχίζουν να... διαμαρτύρονται και ο δείκτης της ζυγαριάς που ανεβαίνει είναι μερικά μόνο από τα προφανή σημάδια ότι το σώμα μας γερνάει. Τι συμβαίνει όμως με τον εγκέφαλό μας; Οι πολύπλοκες διεργασίες που εκτελεί δεν είναι τόσο εμφανείς και ο χρόνος τον αγγίζει με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο. Από τη μια, όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε σοφότεροι, αποκτούμε εμπειρίες, ωριμάζουμε. Παράλληλα όμως, δυσκολευόμαστε περισσότερο να μάθουμε νέα πράγματα ή να θυμόμαστε γενέθλια, αριθμούς τηλεφώνων και άλλα σημαντικά για εμάς πράγματα. Αυτές ακριβώς οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε αποτελούν βασικές ενδείξεις ότι ο εγκέφαλός μας γερνάει, ακριβώς όπως και το σώμα μας. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, ενδέχεται να γερνάει πολύ πιο γρήγορα.

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος;

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κύτταρα του οργανισμού μας, ο αριθμός των εγκεφαλικών μας κυττάρων αυξάνεται ελάχιστα μετά την αρχική τους δημιουργία. Η κορύφωση των δυνάμεων του εγκεφάλου μας έρχεται γύρω στα 22, κρατάει μόλις μισή δεκαετία, ενώ από την ηλικία των 30 ετών αρχίζουν να πεθαίνουν με ταχείς ρυθμούς για διάφορους λόγους.

Μερικοί από αυτούς έχουν να κάνουν με τον μεταβολισμό μας. Όπως τόνισε η ισραηλινή καθηγήτρια Ruth Gabizon του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ μιλώντας σε Συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας στην Κρήτη: «Τα κύτταρα του εγκεφάλου πεθαίνουν με την πάροδο του χρόνου και δεν αντικαθίστανται. Οι συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η πέψη της τροφής και η αναπνοή, δημιουργούν ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε οξείδωση και βλάβη των ανθρώπινων κυττάρων και ιδιαίτερα των εγκεφαλικών».

Παράλληλα, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ ή η νόσος του Πάρκινσον, αυξάνουν σημαντικά τον ρυθμό μείωσής τους και έτσι εξασθενεί η μνήμη και η νοητική μας ενέργεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Dr. Gabizon, εάν καταφέρουμε να ελέγξουμε τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών, ίσως τα κύτταρά μας να λειτουργούν καλύτερα και να ζουν περισσότερο. Όπως σημείωσε, ο εκφυλισμός του εγκεφάλου είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, όμως η επιτάχυνση ή επιβράδυνσή της εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο ζωής μας.

«Για να διατηρούμαστε ακμαίοι καθώς γερνάμε πρέπει να διατηρούμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα ζωντανά», τόνισε η Dr. Gabizon και πρόσθεσε: «Κάθε βήμα της επιστήμης προς τα εμπρός είναι και μία νίκη. Ακόμη και αν δεν βρούμε ποτέ μια οριστική και ριζική θεραπεία για την Άνοια και το Αλτσχάιμερ, αν καταφέρουμε να καθυστερήσουμε τη διαδικασία εκφύλισης των εγκεφαλικών κυττάρων κατά μερικά χρόνια, θα έχουμε κάνει πολύ καλά τη δουλειά μας».

Ρόδι: Ο ισχυρός σύμμαχος του εγκεφάλου

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια. Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί αποδεικνύεται ότι, μεταξύ άλλων, καταπολεμά τους μηχανισμούς γήρανσης του εγκεφάλου, χάρη στα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχει, όπως ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες και τανίνες. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις αντιοξειδωτικές ουσίες είναι το γεγονός ότι αυτές δεν απορροφώνται σε επαρκείς ποσότητες από τον οργανισμό.

Αναζητώντας τρόπους να ξεπεράσει το πρόβλημα της μη απορρόφησης των αντιοξειδωτικών, η Dr. R.Gabizon συνεργάστηκε με τον καθηγητή Shlomo Magdassi, ειδικό στον τομέα της νανοτεχνολογίας από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Χημείας του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. «Η ιδέα ήταν να πάρουμε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό που προέρχεται από ένα φυσικό προϊόν και να βρούμε έναν τρόπο να το μεταφέρουμε κατευθείαν στον εγκέφαλο» τονίζει η ίδια.

Με σύμμαχό τους τη νανοτεχνολογία, κατάφεραν να διασπάσουν το έλαιο ροδιού σε μικροσκοπικά σωματίδια, τόσο μικρά, ώστε να μπορούν να «γλιστρήσουν» μέσω του ήπατος, να μην διυλιστούν από αυτό και να βρουν τον δρόμο τους προς τον εγκέφαλο.

Η Gabizon και ο Magdassi έλαβαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ανακάλυψή τους, ενώ παρήγαγαν ένα πρωτοποριακό συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο χρησιμοποιείται ως δυναμωτικό σε ασθενείς που πάσχουν από εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου, το GranaGard.

Ανακαλύψτε την καινοτομία του GranaGard

Το GranaGard περιέχει το έλαιο των σπόρων του ροδιού (Pomegranate Seed Oil - PSO) που έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε Πουνισικό Οξύ, ένα από τα πλέον ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά. Σε κάθε μαλακό καψάκιο GranaGard περιέχονται 125mg ελαίου σπόρων ροδιού.

Παρόλο που μια ισορροπημένη διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, η δραστικότητά τους περιορίζεται λόγω της χημικής αποικοδόμησης τους, της κακής βιοδιαθεσιμότητας και της μειωμένης κατανομής τους στα όργανα.

Το GranaGard έχει παραχθεί στη μορφή υδατοδιαλυτών νανογαλακτωμάτων ελαίου σπόρων ροδιού (PSO) προκειμένου να αυξηθεί η βιοδιαθεσιμότητα και η δραστικότητα του Πουνισικού Οξέος.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα νανοσωματίδια PSO κατορθώνουν να αποφύγουν την πρώτη διέλευση του ελαίου από το ήπαρ, να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να περάσουν στον εγκέφαλο διαπερνώντας τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Έτσι, προστατεύουν αποτελεσματικά τα λιπίδια της μεμβράνης των νευρώνων από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών.

Επιπροσθέτως, σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε με σκοπό να εξεταστεί η επίδραση του PSO σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση ως προστιθέμενη θεραπεία, όχι μόνο δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες από τη χορήγηση του GranaGard, αλλά παράλληλα αποδείχθηκε ότι μπορεί να βελτιώσει ή να διατηρήσει τη γνωστική τους κατάσταση.


Aπό αριστερά: Ο Καθηγητής Haim Ovadia, o Καθηγητής Δημήτριος Καρούσης, Επικεφαλής του Κέντρου για την Πολλαπλή Σκλήρυνση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, η Δρ. Παναγιώτα Πέτρου και η Καθηγήτρια Ruth Gabizon.

Η κατανόηση των μηχανισμών γήρανσης του εγκεφάλου είναι το πρώτο βήμα για την πρόοδο στην αντιμετώπιση ασθενειών που χαρακτηρίζονται από απώλεια πνευματικών ικανοτήτων, όπως το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Αυτό, σε συνδυασμό με τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί ώστε να κρατήσουμε το μυαλό μας ζωντανό για πολλά περισσότερα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ