Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο – Όλες οι εξελίξεις

Ο χρόνος και η πιθανότητα ενός δεύτερου «κύματος» κορονοϊού «πιέζουν» για την ανακάλυψη του εμβολίου που θα αναχαιτίσει το νέο ιό και θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι πρώτες δοκιμές αναμένεται να αρχίσουν άμεσα, καθώς εταιρείες και Iνστιτούτα σε όλο τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την ανακάλυψή του.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη 7 Απριλίου αναφέρθηκε σε επιτυχή πειράματα στην Αμερική.

Συγκεκριμένα είπε ότι παρά τις δυσκολίες να βρεθεί εμβόλιο για τους κορονοϊούς που προκάλεσαν τον SARS και το MERS, τώρα δοκιμάζεται στην Αμερική μια νέα φόρμουλα.

«Σήμερα κάτι διάβαζα, ότι μια ομάδα στην Αμερική έκανε μία προσπάθεια με πειραματόζωα, με ποντικάκια και βρήκε πολύ καλή κάλυψη έναντι θανατηφόρων δόσεων του ιού MERS…Κάνανε προσπάθειες για εμβόλιο (σσ για τον MERS και το SARS). Δεν έχουν βγάλει άκρη. Μέχρι σήμερα, που ανακοινώθηκε αυτή η προσπάθεια των Αμερικανών ερευνητών και η οποία λένε, ότι ανοίγει το δρόμο για ένα επιτυχές εμβόλιο και για το νέο κορονοϊό. Ποια η διαφορά με το νέο κορονοϊό; Μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και έχει ξεπεράσει τα 1.300.000 κρούσματα. Άρα και οι προσπάθειες είναι πολύ πιο εντατικές. Είναι μια τεράστια πανδημία με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές, την κοινωνία και την οικονομία. Και θεωρώ ότι έχουμε μια ελπίδα παραπάνω σε σχέση με τις προσπάθειες που γίνονται να βρεθεί κάτι καλό και ήδη σήμερα ακούσαμε μια ευχάριστη είδηση» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Γερμανία: Αρχίζουν δοκιμές

Σε 100 άτομα θα κάνει σε πρώτη φάση δοκιμές η γερμανική φαρμακοβιομηχανία CureVac.

«Τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο» θα ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. 

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, η οποία εργάζεται για το εμβόλιο από τον Ιανουάριο, «βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος και θέλουμε να ξεκινήσουμε την κλινική έρευνα τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο, με εκατό άτομα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά δύο εβδομάδες αργότερα και, εφόσον είναι θετικά, θα ακολουθήσουν δοκιμές με μερικές χιλιάδες άτομα.

Έρευνες και στο Ισραήλ

Το ισραηλινό Ινστιτούτο Έρευνας MIGAL ανασχεδιάζει ένα υπάρχον εμβόλιο της ώστε να δοκιμαστεί και για τον COVID – 19.
Στόχος είναι να αρχίσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους την 1η Ιουνίου.

Σε τελική ευθεία δοκιμές στο Μέριλαντ

Ένα εν δυνάμει εμβόλιο για τον κορονοϊό έχει αναπτύξει η βιομηχανία σκευασμάτων βιοτεχνολογίας Novavax Inc, με έδρα το Μέριλαντ και θα ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους στα μέσα Μαΐου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως το υποβοηθητικό ανοσοενισχυτικό της σκεύασμα Matrix-M μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμο με το υποψήφιο εμβόλιό της NVX-CoV2373 για να ενισχύσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα ανοσοενισχυτικά χρησιμοποιούνται κυρίως για να διευκολύνουν τα εμβόλια να προκαλέσουν μία ισχυρότερη ανοσοποιητική αντίδραση, περιλμβανομένης και της παραγωγής αντισωμάτων και την ακόμη πιο μακρά διάρκεια της προστασίας απέναντι σε προσβολές από ιούς και βακτήρια. Η Novavax ανακοίνωσε πως τα πρώτα αποτελέσματα για την ανοσογονικότητα και την ασφάλεια από τις δοκιμές του εμβολίου αναμένονται γύρω στον Ιούλιο.

Οι προσπάθειες της Novavax έρχονται να προστεθούν στα εγχειρήματα που έχουν ξεκινήσει και δεκάδες άλλες φαρμακοβιομηχανίες στην κούρσα για την ανάπτυξη ενός επαρκούς εμβολίου ή αποτελεσματικών αντιϊκών φαρμάκων, ενάντια στον νέο κορονοϊό.

Μέσα στον τρέχοντα μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα ενός πολυαναμενόμενου αντιϊκού σκευάσματος της εταιρείας Gilead Sciences Inc, όπως επίσης και των ήδη αδειοδοτημένων προϊόντων των Roche Holding και Regeneron Pharmaceuticals Inc.

Ελπίδες και από τη Johnson & Johnson

Το Σεπτέμβριο θα αρχίσει πειράματα σε ανθρώπους για το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού η φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson.

Η εταιρεία στοχεύει να διαθέσει το εμβόλιο για αδειοδότηση από την αρχή του 2021.

 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.