Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέχουμε αν νοσήσουμε στο σπίτι

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία συνέταξε συγκεκριμένες οδηγίες για τη φροντίδα τόσο ενός ασθενή στο σπίτι μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, όσο και ενός επιβεβαιωμένου ή και υπόπτου για COVID-19 ατόμου.

Συγκεκριμένες οδηγίες για την παροχή φροντίδας σε ασθενείς αλλά και σε πιθανά κρούσματα κορονοϊού συνέταξε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία.

Μεταξύ άλλων, οι οδηγίες της ΕΠΕ επισημαίνουν πως οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με COVID-19 θα πρέπει άμεσα να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ ανίχνευσης (PCR) και εν αναμονή του αποτελέσματος, θα πρέπει να απομονώνονται από τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Στα συμπτώματα που εμφανίζει ο κορονοϊός περιλαμβάνονται το εμπύρετο, ο βήχας, η κεφαλαλγία, αλλά και η φαρυγγοδυνία, η δύσπνοια, η ανοσμία, η αγευσία, η κόπωση, οι μυαλγίες, οι διάρροιες, η ρινόρροια/συμφόρηση και η θωρακαλγία.

Συστήνεται , ακόμη, η επανάληψη ελέγχου PCR (μέσα σε 1-2 μέρες) ειδικά όταν υπάρχει ισχυρή κλινική - επιδημιολογική υποψία ή και κίνδυνος για σοβαρή νόσο σε άτομα του άμεσου περιβάλλοντος του ασθενή.

Σημεία κλειδιά για την ασφαλή διαχείριση των ασθενών είναι η ηλικία, η εμμονή συμπτωμάτων, η ύπαρξη συνοδών νοσημάτων, καθώς και η πτώση κορεσμού οξυγόνου.

Θεωρείται, μάλιστα, απαραίτητη η προμήθεια οξυμέτρου για τακτικές μετρήσεις του κορεσμού, καθώς και η καθημερινή επικοινωνία με τον πνευμονολόγο.

Οι γιατροί που υποστηρίζουν κατ` οίκον ασθενείς με COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ, δεν πρέπει να χορηγούν καμία ειδική θεραπεία έναντι της COVID-19 πνευμονίας, αλλά να στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, συστήνοντας ανάπαυση, επαρκή διατροφή και κατάλληλη ενυδάτωση, ή με χορήγηση αντιπυρετικών, ενώ δεν συστήνεται προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών, εκτός εάν υπάρχει κλινική υποψία για βακτηριδιακή λοίμωξη.

Συστήνεται επίσης ο ενδελεχής έλεγχος των ασθενών που νόσησαν από πνευμονία, με αξονική θώρακος και λειτουργικό έλεγχο πνευμόνων, εντός τριών μηνών από την έξοδο τους από το νοσοκομείο, με σκοπό να αποσαφηνιστούν τυχόν επιπτώσεις στους πνεύμονες.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία προτείνει, τέλος, η κατ' οίκον παρακολούθηση του ασθενή, να γίνεται μετά από κατάλληλο σχεδιασμό και με την επίβλεψη των κρατικών δομών και τη συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.