Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Γιατί η επιστήμη «κόβει-μαχαίρι» το τελευταίο ποτό της ημέρας

Η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον νυχτερινό ύπνο γερνά πρόωρα τον εγκέφαλο, λένε οι έρευνες.

Η συμβατική σοφία-αλλά και πολλοί γιατροί- λέει ότι ένα ποτό (ή δύο) στο τέλος μιας αγχωτικής μέρας δεν είναι κακό, αντιθέτως, μπορεί πραγματικά να σας ηρεμήσει, επαναφέροντας το νευρικό σύστημα και τους παλμούς της καρδιάς σε φυσιολογικά επίπεδα. Αλλά μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας έρχεται να χαλάσει αυτό το κλίμα ευφορίας που νιώθετε πριν πέσετε για ύπνο.

ερευνητές τoυ USC χρησιμοποίησαν έναν πολύπλοκο αλγόριθμο, ο οποίος συνέκρινε φύλο, ηλικία, επαγγελματικό προφίλ και τρόπο ζωής σε πάνω από 17.000 εθελοντές που υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία, καταφέροντας να αποκαλύψουν ποια άτομα είναι περισσότερο ευάλωτα σε πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου. Χρησιμοποιώντας όλες αυτές τις πληροφορίες, βρήκαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της γήρανσης του εγκεφάλου και της καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ. Στην πραγματικότητα, εκείνοι που έπιναν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά, εμφάνισαν μια μέση σχετική ηλικία εγκεφάλου 0,4 χρόνια μεγαλύτερη από εκείνους που δεν έπιναν ποτέ -ή έπιναν έως τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα.

«Αν και τα πραγματικά αποτελέσματα ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, η πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου -που θεωρείται πρόδρομος για μειωμένη γνωστική λειτουργία και αυξημένο κίνδυνο άνοιας- εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε άντρες κάτω των 60 ετών, οι οποίοι κατανάλωναν ένα ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά πριν το νυχτερινό ύπνο», δήλωσε η Λουσίντα Ούντιν, διευθύντρια του τμήματος Νευροεπιστήμης Γνωστικής και Συμπεριφοράς, που διεξήγαγε την έρευνα, προσθέτοντας: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο δείγμα που έχουμε δει ποτέ, το οποίο έρχεται να αναθεωρήσει παλαιότερα ευρήματα, που θεωρούσαν το “nightcap” ωφέλιμο στη βελτίωση της ροής του αίματος στην καρδιά και στην ηρεμία του νευρικού συστήματος. Αλλά εάν το νυχτερινό ποτό, αποτελεί το τελευταίο ποτό μετά από κάμποσα άλλα στη διάρκεια της ημέρας, πιθανώς να κρύβει περισσότερους κινδύνους από οφέλη». Πάντως, η Ούντιν δεν είναι αδιάλλακτη. «Πίνετε πάντα με μέτρο. Ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ πιθανότατα θα σας καταστήσει πιο ήρεμους και υγιείς».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.