Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέσα στο φλιτζάνι του πρωινού καφέ ίσως να κρύβεται το ψυχολογικό σας προφίλ, λέει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite. Αναλύοντας τις προτιμήσεις γεύσης του καθημερινού καφέ σε 1.000 ενήλικες, το επιστημονικό πόρισμα έβγαλε τα εξής «τρελά» συμπεράσματα: Προτιμάτε τον καφέ σας με πολλή ζάχαρη και κρέμα; Είστε σαδιστές. Σας αρέσει ο καφές σκέτος; Μάλλον ανήκετε στην κατηγορία των ψυχοπαθών με έντονες τάσεις ναρκισσισμού και επιθετικής συμπεριφοράς.

Παρακολουθώντας καθημερινά τις προτιμήσεις στον καφέ συνδυαστικά με ανάλυση του γενικότερου ψυχολογικού προφίλ των εθελοντών που συμμετείχαν στο πείραμα, οι ερευνητές προσπάθησαν να συσχετίσουν τυχόν ψυχοπαθητικές συμπεριφορές του καθενός με την επιλογή της γεύσης που ήθελε να έχει η καφεΐνη του, επικεντρώνοντας την έρευνα σε τρεις χαρακτηριστικούς τύπους διαταραχής προσωπικότητας: ναρκισσισμός, σαδισμός και επιθετικότητα.

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές κατέστησαν σαφές ότι ο πικρός καφές είναι πρωτεύουσα γευστική επιλογή για ταύτιση του υποκείμενου ασθενή σε πιθανή ναρκισσιστική ή επιθετική συμπεριφορά, ενώ τα πρώτα συμπεράσματα για τους λάτρεις του πολύ γλυκού καφέ, αποκάλυψαν ότι είναι εκείνα τα άτομα που αρέσκονται στο σεξ μέσω της πρόκλησης σωματικής βίας.

Σε δεύτερη φάση, οι Αυστριακοί επιστήμονες συνέκριναν τα συμπεράσματά τους με μια παλαιότερη έρευνα του Στίβεν Μέγιερς, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ, ο οποίος είχε συσχετίσει την έλλειψη μητρικού γάλακτος από τα βρέφη με μια σειρά ψυχολογικών διαταραχών κατά την εφηβεία και την ενηλικίωση. «Η απουσία φυσικού θηλασμού, οδηγεί το άτομο να ψάχνει απεγνωσμένα το γλυκό γάλα της μητέρας του με ανάλογους τρόπους όσο μεγαλώνει, κυρίως μέσα από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ή κρέμας στη διατροφή του», αναφέρει ο Μέγιερς, τονίζοντας ότι είναι ένα γεγονός, που οδηγεί όχι μόνο στην παχυσαρκία, αλλά και σε μια πλειάδα ψυχολογικών συμπεριφορών που έχουν να κάνουν με την σεξουαλική βία.

Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τον Μέγιερς, όσοι ενήλικες επιλέγουν τις πιο πικρές επιλογές στη διατροφή και τα ροφήματά τους, είναι και εκείνοι που προτιμούν τον πικρό καφέ. «Το γιατί είναι πιο πιθανό να έχουν ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους, όπως ο σαδισμός και ο ναρκισσισμός, μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι είναι περισσότερο εσωστρεφείς και μυστικοπαθείς, με έφεση στις επιθετικές συμπεριφορές. Αλλά υπάρχει και ένας ακόμη γονιδιακός λόγος: η ύπαρξη περισσότερων “πικρών” γονιδίων στο DNA τους, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν κατά 20% την πιθανότητα να επιλέγουν τον καφέ τους σκέτο», εξηγεί ο καθηγητής και καταλήγει:«Όσον αφορά στην υγεία τους, οι άνθρωποι που πίνουν τον καφέ τους χωρίς ζάχαρη και κρέμα, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία».

Διαβάστε ακόμα

Ο δρόμος για έναν καλύτερο ύπνο ξεκινά τη στιγμή που ξυπνάτε

Αυτό είναι το μεγάλο λάθος που (ίσως) κάνετε με τον καφέ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA