Μενού
  • Α-
  • Α+

Το δέλεαρ του κρεβατιού είναι δύσκολο να σε κάνει να αντισταθείς αν βρίσκεσαι σε τηλεργασία. Για πολύ κόσμο η εργασία από το σπίτι σημαίνει επίσης εργασία από το κρεβάτι. Δεν χρειάζεται να μετακινείσαι και να φοράς κάθε μέρα διαφορετικά ρούχα. Ξυπνάς, πλένεις το πρόσωπο σου, ανοίγεις το laptop και ξεκινάς να δουλεύεις.

Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του BBC, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε τον Νοέμβριο του 2020, το 72% των 1.000 Αμερικανών που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι έχουν εργαστεί από το κρεβάτι τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας- μια αύξηση της τάξεως του 50% από την αρχή της κρίσης. Ένας στους 10 ανέφερε ότι πέρασε «το μεγαλύτερο μέρος ή όλη την εβδομάδα» - 24 έως 40 ώρες ή περισσότερο - στο κρεβάτι.

Στο Instagram, το hashtag #WorkFromBed δίνει χιλιάδες φωτογραφίες με χαμογελαστούς ανθρώπους να ποζάρουν φορώντας τις πιτζάμες τους, μαζί με κούπες καφέ και δίσκους πρωινού.

Μπορεί η κατάσταση θεωρητικά να μοιάζει ιδανική, αλλά πρακτικά μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων υγείας, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Ακόμη και αν δεν τα παρατηρήσετε τώρα, ενδέχεται να προκύψουν ανεπιθύμητες ενέργειες αργότερα στη ζωή σας.

Εργονομικός εφιάλτης

Για ορισμένους εργαζόμενους σε τηλεργασία, η εργασία από το κρεβάτι μπορεί να είναι η μόνη επιλογή τους, αφού δεν διαθέτουν όλοι τον απαραίτητο χώρο στο σπίτι. Ωστόσο, για άλλους είναι η ευκολότερη επιλογή, καθώς μπορεί να έχουν ένα γραφείο ή ένα τραπέζι κουζίνας για να τοποθετήσουν τον υπολογιστή τους - απλά επιλέγουν να μην το κάνουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ανεξάρτητα από το αν η εργασία από το κρεβάτι είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί ή όχι, η συμβουλή είναι η ίδια: δεν είναι καλό για το σώμα σας, οπότε είναι πολύ σημαντικό να αλλάξετε τη στάση σας και να υποστηρίξετε διαφορετικά μέρη του σώματός σας όπου είναι δυνατόν.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η σωστή στάση σώματος όταν είστε επί ώρες ακινητοποιημένοι μπροστά σε μια οθόνη, είναι μια απαραίτητη κίνηση κατά της υπερκόπωσης λόγω τηλεργασίας.

Ο λαιμός, η πλάτη, οι γοφοί και πολλά άλλα μέρη του σώματος καταπονούνται όταν βρίσκεστε σε μια μαλακή επιφάνεια που σας ενθαρρύνει να καμπουριάσετε ή να απλωθείτε. Έτσι, δεν στηρίζετε το σώμα σας με τρόπο που είναι ευνοϊκός για εργασία, τονίζει η Susan Hallbeck από τη Mayo Clinic, ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα ιατρικής έρευνας των ΗΠΑ.  Όπως επισημαίνει η ίδια, οι νέοι είναι ιδιαίτερα πιθανό να πέσουν θύματα αυτής της κακής συνήθειας επειδή μπορεί να μη νιώσουν αμέσως την καταπόνηση. Αλλά ο πόνος θα εμφανιστεί αργότερα. Και μπορεί να είναι ήδη να είναι πολύ αργά για να διορθώσετε τα προβλήματα που θα έχουν προκύψει. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν από απλούς πονοκεφάλους μέχρι μόνιμη δυσκαμψία στην πλάτη, αρθρίτιδα και αυχενικό πόνο.

Εάν πρέπει να συνεχίσετε να εργάζεστε από το κρεβάτι, προσπαθήστε να πάρετε μια στάση σαν να κάθεστε σε καρέκλα, αποφεύγοντας να πιέζετε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας. Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι χαμηλά στην πλάτη σας για οσφυϊκή υποστήριξη, καθώς και μαξιλάρια κάτω από τα γόνατά σας. Ό,τι κι αν κάνετε, αποφύγετε να ξαπλώνετε μπρούμυτα για να πληκτρολογείτε.

«Εάν πρόκειται να δουλεύετε από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αξίζει πραγματικά να επενδύσετε σε έναν καλό χώρο εργασίας, ακόμα κι αν είναι πολύ μικρός», προσθέτει η Susan Hallbeck.

Διαταραχές ύπνου και πεσμένη απόδοση

Όταν εργάζεστε από το κρεβάτι για ένα χρόνο, δεν είναι κακό μόνο για το σώμα σας, αλλά και για την παραγωγικότητα και τον ύπνο σας.

Υπάρχει κάτι που οι ειδικοί αποκαλούν «υγιεινή του ύπνου». Το να φοράτε τις πιτζάμες σας το βράδυ είναι καλή υγιεινή ύπνου, γιατί αυτή η κίνηση λέει στο σώμα σας ότι είναι καιρός να αρχίσετε να «κατεβάζετε διακόπτες». Το να σερφάρετε στο internet αναζητώντας κακές ειδήσεις ή να στέλνετε email στο κρεβάτι είναι κακή υγιεινή ύπνου.

Έτσι, όταν εργάζεστε στο κρεβάτι με φορητό υπολογιστή, κινητό και όλο αυτό το φως από τις οθόνες που χρειάζεστε για τη δουλειά σας, ο εγκέφαλος και το σώμα σας σταματούν τελικά να συνδέουν το κρεβάτι με την ξεκούραση. Αυτός είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο η πανδημία οδήγησε σε «κορονο-αϋπνία», υποστηρίζει η Rachel Salas, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας και ειδική στον ύπνο, στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Μέριλαντ.

Κάνοντας αυτό για ένα χρόνο, ή για παρατεταμένη χρονική περίοδο, μπορεί οδηγήσει σε αϋπνία ή σε αυτό που ονομάζεται διαταραχή του κιρκαδικού ρυθμού. Τότε είναι που τα φυσικά ρολόγια του σώματός μας, που μας λένε πότε είναι ώρα να κοιμηθούμε, αποσυντονίζονται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο διαταραγμένος ύπνος, οι πόνοι στο σώμα ή και τα δύο σημαίνουν ότι είναι λιγότερο πιθανό να είστε παραγωγικοί, δημιουργικοί ή συγκεντρωμένοι, πράγμα που θα επηρεάσει την εργασία σας.

Τα γονίδια, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι συνήθειές σας και η ηλικία σας είναι μερικοί από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στο εάν η εργασία από το κρεβάτι για ένα χρόνο ή περισσότερο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό σας. «Εάν δεν έχετε καμία αρνητική συνέπεια, υπέροχα», λέει η Salas. «Αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει για πάντα».

Πηγή: ΒΒC

Διαβάστε ακόμα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν πίνετε ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ

3 πράγματα που κάνουν οι υπερπαραγωγικοί άνθρωποι και ξεχωρίζουν

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA