Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι πλέον διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να δίνει προτεραιότητα σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού για μια σειρά λόγους που έχουν να κάνουν με την ηλικία, το επάγγελμα, το ιατρικό ιστορικό, τις συνυπάρχουσες παθήσεις, αλλά και τα άτομα με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος. Ωστόσο, στην τελευταία κατηγορία -δηλαδή των παχύσαρκων- είναι πιθανό οι δυο δόσεις του εμβολίου να μην είναι αποτελεσματικές για την προστασία τους από τον Covid.

H Δρ Λίντα Μπέικον, καθηγήτρια Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις λέει στο περιοδικό GQ: «Έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο παρείχε σχεδόν τη μισή αποτελεσματικότητα στα άτομα με υψηλό ΔΜΣ, συγκριτικά με τους εμβολιαζόμενους με κανονικό βάρος, ανεξαρτήτως ηλικίας. Και σύμφωνα με νέες μελέτες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί επίσημα στα επιστημονικά περιοδικά, κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού».

Σύμφωνα με την ειδικό, ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος σχετίζεται άμεσα με νοσήματα αυξημένου κινδύνου, όπως οι συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2.

«Ταυτόχρονα, η επίθεση του κορονοϊού στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός παχύσαρκου, πολλαπλασιάζει το ρίσκο εμφάνισης όλων των παραπάνω θανατηφόρων παθήσεων, με τα άτομα που εμφανίζουν ΔΜΣ μεταξύ 35 έως >40 kg/m2, μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερη ή και τρίτη δόση εμβολίου», αναφέρει η Δρ Μπέικον.

Σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, Ιταλοί γιατροί και άλλοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με έρευνα μεταξύ των συναδέλφων τους υγειονομικών, οι οποίοι έκαναν το εμβόλιο κατά του Covid-19 πρώτοι από όλον τον παγκόσμιο πληθυσμό, οι παχύσαρκοι παρήγαγαν στον οργανισμό τους μόνο τα μισά περίπου αντισώματα μετά τη δεύτερη δόση, σε σχέση με όσους γιατρούς και νοσηλευτές είχαν κανονικό βάρος.

«Αν και είναι πρόωρο να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους παχύσαρκους, πιθανώς σημαίνει ότι οι άνθρωποι με υψηλό ΔΜΣ ίσως χρειαστούν μια τρίτη δόση, για να διασφαλιστεί ότι έχουν επαρκή προστασία έναντι του κορονοϊού», αναφέρει το άρθρο.

Το σίγουρο είναι όμως, πως με βάση τα έως τώρα στατιστικά στοιχεία των φορέων υγείας και των επιτροπών εμβολιασμών σε όλον τον κόσμο, η παχυσαρκία (που ξεκινά από έναν Δείκτη Μάζας Σώματος >30 kg/m2) αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19 κατά σχεδόν 50%, καθώς και τον κίνδυνο για εισαγωγή στις ΜΕΘ κατά 113%. «Εν πρώτοις, αυτό οφείλεται στο ότι οι παχύσαρκοι συχνά έχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιοπάθεια ή διαβήτη τύπου 2, όμως το υπερβολικό πάχος μπορεί να επιφέρει ακόμη πιο κρίσιμες μεταβολικές αλλαγές, όπως φλεγμονή και ινσουλινοαντίσταση, οι οποίες καθιστούν δυσκολότερη την καταπολέμηση της λοίμωξης Covid από το σώμα του ασθενούς, ακόμη και αφού έχει εμβολιαστεί», επισημαίνει η Δρ Μπέικον.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA