Μενού
  • Α-
  • Α+

Όπως ένας μικρός αριθμός ασθενών με Covid-19 χωρίς προηγούμενη ψυχική ασθένεια, ο Ιβάν Άγκερντον εμφάνισε ψυχωτικά συμπτώματα δυο εβδομάδες μετά τη μόλυνσή του από κορoνοϊό. Ξαφνικά ένα βράδυ, κλείδωσε με τη βία τη σύζυγό του Έμιλυ στην ντουλάπα του υπνοδωματίου τους, και με ένα βλέμμα τρελαμένο της είπε: «Μείνε εκεί! Πιστεύω ότι κάποιοι μας παρακολουθούν για να μας κάνουν κακό».

Ο 49χρονος Άγκερντον, περιέγραψε την εμπειρία του στους New York Times, πέντε μήνες μετά -και απόλυτα υγιής πλέον-, περιγράφοντας τις παρανοϊκές ψευδαισθήσεις που τον στοίχειωσαν μετά την μόλυνσή του από τον κορoνοϊό: «Στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, μετά από μια ήπια προσβολή από τον Covid-19, καταλήφθηκα από ένα είδος ψύχωσης που μετέτρεψε τη ζωή μου σε εφιάλτη. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ, ανησυχούσα ότι έκανα κάτι λάθος, υποψιάστηκα απλούς γείτονες και αθώους συγγενείς ότι είχαν απαίσια κίνητρα για μένα, και τελικά οδηγήθηκα σε έναν ψυχιατρικό θάλαμο εντατικής θεραπείας».

Ψυχωτικά συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν εβδομάδες μετά την ανάρρωση 

Ο Άγκερντον είπε ότι όλα συνέβησαν μέσα σε μια νύχτα. «Τόσο γρήγορα, όπως όταν κλείνεις το διακόπτη στο πορτατίφ δίπλα στο κρεβάτι σου για να κοιμηθείς. Ήταν μια έντονη παράνοια, το πιο τρομακτικό πράγμα που έχω βιώσει ποτέ».

Η εμπειρία του Άγκερντον αντικατοπτρίζει ένα φαινόμενο που αναφέρουν όλο και περισσότερο οι γιατροί: ψυχωτικά συμπτώματα που εμφανίζονται εβδομάδες μετά τη μόλυνση από κορονοϊό σε ορισμένα άτομα χωρίς προηγούμενη ψυχική ασθένεια. «Οι γιατροί λένε ότι τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι μια εκδήλωση των επιπτώσεων του Covid-19 που σχετίζονται με τον εγκέφαλο. Μαζί με πιο συνηθισμένα ζητήματα όπως η ομίχλη του εγκεφάλου, η απώλεια μνήμης και τα νευρολογικά προβλήματα, η ψύχωση μπορεί να προκύψει από μια ανοσολογική απόκριση, αγγειακά προβλήματα ή φλεγμονή εξαιτίας της μόλυνσης, υποθέτουν οι ειδικοί. Σποραδικά περιστατικά έχουν συμβεί με άλλους ιούς, με τέτοια ακραία συμπτώματα είναι πιθανό να επηρεάσουν μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό κρουσμάτων Covid παγκοσμίως», γράφει η Παμ Μπελούκ, συντάκτης υγείας στους New York Times, δημοσιογράφος βραβευμένη με Πούλιτζερ και συγγραφέας.

Η περίπτωση του Άγκερντον έχει επιστημονικό υπόβαθρο 

Η Μπελούκ αναφέρει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση, μολονότι παραμένει μυστηριώδης, εντούτοις, έχει ένα επιστημονικό υπόβαθρο. «Μερικοί ασθενείς Covid-19 έχουν αισθανθεί μια μεγάλη εσωτερική ώθηση να βλάψουν άλλους ή τους ίδιους, με ακόμη περισσότερους να γίνονται εμμονικά παρανοϊκοί ακόμη και μετά από εβδομάδες εξόδου από το νοσοκομείο. Αλλά η περίπτωση του Άγκερντον ξεπέρασε κάθε ιατρικό δεδομένο», γράφει η Μπελούκ, εξηγώντας:

«Μετά την επιτυχή ανάρρωσή του από τον κορονοϊό σε οικειοθελή καραντίνα στο σπίτι, ο Άγκερντον οδηγήθηκε εντέλει να περάσει δυο εβδομάδες σε ψυχιατρικό θάλαμο, με τους γιατρούς να του χορηγούν ισχυρά αντιψυχωσικά φάρμακα. Αρχές Ιανουαρίου του 2021, φαινόταν πως η κατάστασή του βελτιωνόταν, ωστόσο, αρχές Φεβρουαρίου, η παράνοια επέστρεψε. «Ακόμη δεν μπορούμε να βρούμε τις απαντήσεις», είπε η ψυχίατρος Δρ. Βερόνικα Ζάντοπ, η οποία διαπιστώνει ότι ο Άγκερντον δεν είχε ιστορικό με προβλήματα ψυχικής υγείας. «Ήταν σα να βλέπω έναν υγιή εγκέφαλο να χωρίζεται ξαφνικά στα δυο, σε ένα επίπεδο ψύχωσης που δεν αναφέρεται στα ιατρικά χρονικά, όταν μιλάμε για ψυχικά υγιείς ασθενείς».

«Δεν μπορούσα να ελέγξω τον εαυτό μου», λέει σήμερα ο Άγκερντον. «Μετά το ψυχωσικό επεισόδιο που έζησα εκείνο το πρώτο βράδυ οδηγώντας τη γυναίκα μου στη ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας, έμεινα ξάγρυπνος δυο μέρες, με όλες μου τις αισθήσεις σε τρομερή υπερδιέγερση. Κάθε 30 λεπτά, έκανα γύρους έξω από το σπίτι για να δω ποιος με παρακολουθούσε. Δεν έτρωγα τίποτε, δεν έπινα νερό, δεν πήγαινα τουαλέτα. Και όλες αυτές τις ώρες, η γυναίκα μου με παρακαλούσε ουρλιάζοντας να την ξεκλειδώσω από την ντουλάπα».

Ποτέ δεν είχε δείξει σημάδια ψύχωσης

Οι φωνές της κας Άγκερντον, οδήγησαν τους γείτονες να καλέσουν την αστυνομία. Στην κατάθεσή της, η σύζυγος ανέφερε κατηγορηματικά ότι ο άνδρας της δεν είχε ποτέ δείξει σημάδια ψύχωσης τα 25 χρόνια που ήταν μαζί του. Αντίθετα, ήταν πολύ καλός σύζυγος, υπέροχος μπαμπάς στα τρία παιδιά τους, ήσυχος γείτονας και με μόνιμη δουλειά ως μηχανικός σε ferry boat της γραμμής Σιάτλ - Μπέινμπριτζ Άιλαντ. «Ακόμη και την ημέρα που διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19, αν και με πολύ ήπια συμπτώματα, επέλεξε να μείνει απομονωμένος στη σοφίτα του σπιτιού μας για δυο εβδομάδες χωρίς να παραπονεθεί για το παραμικρό -αρκεί να έμενε η υπόλοιπη οικογένεια ασφαλής».

Η Δρ Ζάντοπ, λέει: «Ο Ιβάν είναι ένας άνδρας με υψηλό επίπεδο αυτοελέγχου και πλήρους κατανόησης των ψυχωσικών επεισοδίων που βίωσε. Ήταν από εκείνους τους λίγους τύπους ασθενών, που μπορούσε να σου πει “χάνω τον έλεγχο, χάνω το μυαλό μου”, ακόμη και τη στιγμή που τον μεταφέραμε για αναλύσεις στην ειδική αίθουσα της ψυχιατρικής κλινικής.

Σήμερα, ο Άγκερντον, έχοντας αποκτήσει πλήρως την υγεία του, λέει: «Εάν εγώ αποτελώ ένα παράδειγμα στο δισεκατομμύριο, τότε ο Covid-19 είναι ένα πολύ πιο ύπουλο πράγμα απ’ ό,τι είχαμε όλοι φανταστεί. Αν και μοιάζει για ένα εξωπραγματικό σενάριο, εντούτοις εγώ το βίωσα σαν την πιο εφιαλτική πραγματικότητα στην αληθινή ζωή μου. Πλέον νιώθω πολύ καλύτερα, με το 90% της παράνοιας να έχει φύγει. Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα χρειαστώ περαιτέρω φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο προχωράω μπροστά, αν και δεν είμαι σε θέση να πω με σιγουριά πόσο καιρό ακόμη θα με ακολουθεί ο ψυχωσικός εφιάλτης που βίωσα εξαιτίας του Covid-19».

Πηγή: nytimes.com

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA