ΥΓΕΙΑ
10/05/2021 21:26

Κορονοϊός: Προβλήματα στους πνεύμονες ακόμα και ένα χρόνο μετά για ασθενείς με βαριά πνευμονία

Επιπτώσεις στους πνεύμονες ακόμη και ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία τους αντιμετωπίζουν ασθενείς που νόσησαν βαριά με κορονοϊό

Κορονοϊός: Προβλήματα στους πνεύμονες ακόμα και ένα χρόνο μετά για ασθενείς με βαριά πνευμονία
Νοσοκομείο αναφοράς κορονοϊού (Eurokinissi)
Ανάγνωση:

«Σημάδια» στους πνεύμονες ακόμα και ένα χρόνο μετά ανιχνεύονται σε έναν στους τρεις ασθενείς που έπαθαν σοβαρή πνευμονία λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Respiratory Medicine, αν και οι περισσότεροι φαίνεται να ανάρρωσαν πλήρως, έως και το ένα τρίτο αυτών εξακολουθούσε να παρουσιάζει ενδείξεις επίδρασης από τη λοίμωξη στους πνεύμονες μετά από 12 μήνες.

Ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση και τη θεραπεία της οξείας πνευμονίας COVID-19, πολύ λίγα είναι κατανοητά σχετικά με το χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να αναρρώσουν πλήρως οι ασθενείς και για το εάν οι δομικές αλλαγές που προκαλούνται στους πνεύμονες παραμένουν.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα από τη Γουχάν της Κίνας, διερεύνησαν το φυσικό ιστορικό της ανάρρωσης από σοβαρή πνευμονία COVID-19 έως και ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία.

Τι έδειξαν οι αξονικές

Οι 83 συμμετέχοντες, που εντάχθηκαν στη μελέτη μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, εξετάστηκαν μετά από τρεις, έξι, εννέα και δώδεκα μήνες. Σε κάθε χρονικό σημείο υποβλήθηκαν σε κλινική αξιολόγηση καθώς και σε μετρήσεις της λειτουργίας των πνευμόνων, σε αξονική τομογραφία θώρακος και σε ένα τεστ φυσικής δραστηριότητας.

Στο διάστημα αυτό, στους περισσότερους ασθενείς υπήρξε βελτίωση στα συμπτώματα, στην ικανότητα άσκησης και στις σχετικές με την COVID-19 αλλαγές στην αξονική. Μέχρι τη συμπλήρωση 12 μηνών, η πλειονότητα αυτών φάνηκε να έχει αναρρώσει πλήρως, αν και περίπου το 5% ανέφερε ακόμη δύσπνοια. Στο 1/3 των ασθενών οι μετρήσεις της λειτουργίας των πνευμόνων έδειξαν ότι ήταν ακόμη μειωμένη - ιδίως στο κατά πόσο αποτελεσματικά μεταφέρεται το οξυγόνο στους πνεύμονες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος – κάτι που παρατηρήθηκε συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Περίπου στο ένα τέταρτο των ασθενών, οι αξονικές τομογραφίες έδειξαν ότι υπήρχαν ακόμη μικρές περιοχές αλλαγής στους πνεύμονες και αυτό ήταν πιο συχνό σε ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρότερες αλλαγές κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

O επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Mark Jones δήλωσε ότι «η πλειονότητα των ασθενών με σοβαρή πνευμονία COVID-19 φάνηκε να αναρρώνει πλήρως, αν και σε ορισμένους αυτό συνέβη πολλούς μήνες μετά. Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν επίμονες μειώσεις στις μετρήσεις λειτουργίας των πνευμόνων και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για να καταλάβουμε εάν υπάρχει συγκεκριμένη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων στον τρόπο που αναρρώνουν. Επίσης, δεν γνωρίζουμε ακόμη τι συμβαίνει μετά από 12 μήνες και αυτό θα χρειαστεί συνεχιζόμενη μελέτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΙΝΑ ΓΟΥΧΑΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ