Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι η διακοπή της συνεργασίας της με την AstraZeneca δεν είναι για θέματα υγείας ή ασφάλειας του εμβολίου της κατά του κορονοϊού αλλά είναι θέμα ασυνέπειας της εταιρείας. Η Κομισιόν έχει καταθέσει αγωγή κατά της ασυνέπειας της AstraZeneca για καθυστέρηση στην παράδοση των δόσεων και στόχος της, όπως σημειώνει το Open, είναι να παραδοθεί και η τελευταία δόση των εμβολίων για τις οποίες έχει υπογράψει η εταιρεία.

Η Κομισιόν πάντως, δεν αποκλείει μία νέα συμφωνία αργότερα με την AstraZeneca αλλά με διαφορετικούς όρους.

Σημειώνεται ότι η δεύτερη δόση για τους Έλληνες πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca είναι εξασφαλισμένη.

«Το σκεύασμα της ΑstraΖeneca είναι ένα πολύ σημαντικό εμβόλιο στη φαρέτρα της ΕΕ και χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες το λαμβάνουν» τόνισε χθες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Στέφαν Ντε Κερσμάκερ, θέλοντας να ρίξει τους τόνους και υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι η παράδοση των προβλεπόμενων δόσεων στην ΕΕ, με βάση το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με την εταιρεία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή η «διαμάχη» βρίσκεται σε εξέλιξη στο βελγικό Δικαστήριο και σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές συμβάσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε τη Δευτέρα ότι η AstraZeneca χορήγησε περίπου 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου κορονοϊού το πρώτο τρίμηνο. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα προμηθεύσει την ΕΕ με ακόμη 70 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο.

Εκπρόσωποι της ΕΕ τόνισαν ότι η σύμβαση θα λήξει μόνο μετά την παροχή όλων των δόσεων, χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα του μπλοκ να διαπραγματευτεί ακόμη μία συμφωνία με την AstraZeneca για περισσότερες δόσεις στο μέλλον.

Τι είχε συμβεί στις 26 Απριλίου; 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 26 Απριλίου είχε ανακοινώσει ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων. 

«Η Επιτροπή άρχισε νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA