Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέα ανησυχητικά δεδομένα για τη χρήση αλκοόλ φαίνεται ότι προκύπτουν από νέα έρευνα. Ενώ οι αλκοολικοί και τα άτομα με προβλήματα αρτηριακής πίεσης και υψηλές τιμές Δείκτη Μάζας Σώματος είναι η πιο ευαίσθητη κατηγορία ασθενών με πιθανά καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια εξαιτίας της συστηματικής κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λέει ότι ακόμη και οι πιο υγιείς μετριοπαθείς πότες κινδυνεύουν μακροπρόθεσμα να υποστούν σημαντικές αλλοιώσεις στα εγκεφαλικά κύτταρα, οδηγώντας τους πρόωρα σε άνοια. 

Διαβάστε ακόμα: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ: Ο εθισμός στο αλκοόλ τον βοήθησε να παίξει τον Ρόι Χάλστον στη νέα σειρά του Netflix

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την ερευνήτρια Δρ Άνια Τοπιγουάλα, αξιολόγησαν τα προφίλ υγείας 25.378 ατόμων από το Ηνωμένο Βασίλειο αξιολογώντας τα δεδομένα που αφορούσαν στην ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ, συνδυαστικά με την ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, την οικονομική επιφάνεια, τον Δείκτη Μάζας Σώματος και τις τιμές αρτηριακής πίεσης, αλλά και μέσα από σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι μια υψηλότερη ποσότητα εβδομαδιαίας κατανάλωσης αλκοόλ σε κάθε κατηγορία εθελοντών συσχετίστηκε με το φαινόμενο του «γκρίζου εγκεφάλου», κατά το οποίο επισπεύδονται συμπτώματα πρόωρης άνοιας, μείωσης μνήμης και απώλεια λειτουργικής συμπεριφοράς (όσον αφορά στην οδήγηση οχημάτων, στις σχέσεις μεταξύ οικογένειας και φίλων, ακόμη και στην επαγγελματική απόδοση), με επιπλέον αρνητικές επιδράσεις στον νυχτερινό ύπνο. 

Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμη και ένας μέτριος όγκος κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών σε ημερήσια βάση, «...ακόμη και εάν αυτός υπολογίζεται γενικά ως μέτρια ποσότητα -14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, που είναι σχεδόν πέντε μπίρες- θα μπορούσε να έχει σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο ανεξάρτητα από το φύλο που ανήκετε ή την ηλικία που διάγετε», αναφέρει η αναφορά των επιστημόνων. Εκτός και εάν ανήκετε στην κατηγορία πολιτών που είναι μορφωμένοι ή και ευκατάστατοι. «Παρατηρώντας τα άτομα που συνηθίζουν να καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, διαπιστώσαμε ότι συνήθως ανήκουν στην κατηγορία των πιο μορφωμένων και ευκατάστατων πολιτών. Εκεί, δεν βρήκαμε σημαντική αιτιώδη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και υγείας του εγκεφάλου», τονίζει η Δρ Τοπιγουάλα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA