Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κατανάλωση αλατιού μπορεί να δημιουργήσει υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή  νόσο, αλλά επίσης μπορεί να οδηγήσει και σε κατακράτηση υγρών.  Μειώνοντας την ποσότητα του νατρίου από τη διατροφή σας, μπορεί να βοηθήσει, ώστε να κρατήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε ένα υγιές επίπεδο. Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι έχει περίπου 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου και μόλις το ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού έχει 580 χιλιοστόγραμμα.

Ενώ το αλάτι είναι μια σημαντική πηγή νατρίου, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως είναι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, κατεψυγμένα γεύματα και τα αλλαντικά. Άρα, για να κρατήσετε χαμηλή την πρόσληψη αλατιού, θα πρέπει καταρχάς να αποχωριστείτε την αλατιέρα σας. Επίσης, πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων, ώστε να βλέπετε πόσο νάτριο περιέχουν και να ξεπλένετε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά, για να αφαιρείτε μερική ποσότητα νατρίου.

Διαβάστε ακόμη: Εργασιακό burnout: Τα επικίνδυνα σημάδια και πώς θα το ξεπεράσετε

Σύμφωνα με τις Διαιτητικές Οδηγίες θα πρέπει να παίρνετε λιγότερο από 2.300 mg νατρίου ανά ημέρα, το οποίο δεν είναι εύκολο αν καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα. Και επειδή το αλάτι στις τροφές αναγράφεται με πολλές ονομασίες, καλό είναι να αποφεύγετε τα παρακάτω συστατικά, πριν αγοράσετε ένα προϊόν.

Το σώμα στέλνει feedback στον οργανισμό όταν η κατανάλωση άλατος είναι υπερβολική. Αυτά είναι τα 4 σημάδια:

Έχετε πρησμένα δάχτυλα

Ξυπνάτε το πρωί και ενώ δεν έχετε πάρει κιλά, νιώθετε τα δάχτυλα σας πρησμένα. Τι συμβαίνει; Το πιο πιθανό είναι ότι έχετε καταναλώσει πολύ αλάτι και έχετε πρηστεί λόγω της κατακράτησης υγρών. Το σώμα πρέπει να διατηρήσει την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, έτσι ώστε όταν παίρνουμε μεγάλες ποσότητες νατρίου, ο οργανισμός αυτομάτως προσπαθεί να κρατήσει όσο περισσότερο νερό μπορεί.

Έχετε συχνούς πονοκεφάλους 

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες νατρίου μέσα στην ημέρα, έχουμε μεγάλες πιθανότητες για πονοκεφάλους σε σχέση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούν αλάτι στο φαγητό τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος και τους πονοκεφάλους. Αν λοιπόν νιώθετε ότι το κεφάλι σας πάει να εκραγεί, δοκιμάστε να κόψετε το αλάτι.

Δεν μπορείτε να σκεφτείτε σωστά

Το αλάτι μπορεί να σας αφυδατώσει. Και όταν είστε αφυδατωμένοι, η ικανότητα σας να σκέφτεστε σωστά αρχίζει και μειώνεται. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition έδειξε ότι οι γυναίκες που είναι αφυδατωμένες έχουν χειρότερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ της μνήμης, της συγκέντρωσης και της λογικής.

Το στόμα σας είναι ξηρό

Μήπως νιώθετε σα να έχετε φάει βαμβάκι και θέλετε να πιείτε όλο το νερό που υπάρχει; Αυτό είναι ένα σημάδι ότι αυτές τις ημέρες το παρακάνατε με την αλατιέρα σας. Για να ισορροπήσετε και πάλι την κατάσταση πρέπει να πιείτε αρκετό νερό και να μειώσετε την κατανάλωση του νατρίου.

Πηγή: jenny.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA