Μενού
  • Α-
  • Α+

Για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, κατά την επανέναρξη των σχολείων μετέθεσε τη συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, καθώς όπως διευκρίνισε προέχουν άλλες ηλικίες ώστε να προχωρήσει το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο 12 - 15 ετών: Ποιες χώρες το έχουν εγκρίνει

Η Ματίνα Παγώνη σημείωσε πως καταλαβαίνει τους ενδοιασμούς των γονιών ώστε τα παιδιά τους να κάνουν το εμβόλιο, όμως, μιλώντας στον ΑΝΤ1, διευκρίνισε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αν θέλουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας στη χώρα, που βάσει των εκτιμήσεων πρέπει στα τέλη του καλοκαιριού να έχει φτάσει στο 75 με 80%.

«Πρέπει η επιτροπή να εξετάσει τον εμβολιασμών για δύο λόγους» ανέφερε η κα. Παγώνη και εξήγησε: «Πρώτον, λέμε πως τα παιδιά μπορούν να νοσήσουν με απλά συμπτώματα. Αυτό είναι εν μέρει σωστό. Ωστόσο μεταδίδουν τον κορονοϊό. Τον μεταδίδουν στις οικογένειες και παντού. Και δεύτερον, είναι η ομάδα που πρέπει να είναι μέσα στη γενική ομάδα της ανοσίας. Πως θα φτάσουμε στο 80% αν αφήνουμε ομάδες απ' έξω. Δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Πρέπει πρώτα να εμβολιαστούν οι άνω των 16 και μετά να προχωρήσουμε στην ομάδα 12-15».

Τι ισχύει με το εμβόλιο των 12 - 15 στην Ελλάδα

Κατά την ενημέρωση της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο θέμα για τη χώρα μας, τονίζοντας πως «η σύσταση για εμβολιασμό μπορεί να αφορά σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο και όχι σε όλα τα παιδιά» και συμπλήρωσε ότι το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση στην Επιτροπή και αν αυτό περάσει, ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός.

Ο καθηγητής Γεώργιος Χρουσός μιλώντας στο reader.gr, εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να εμβολιαστούν οι συγκεκριμένες ηλικίες και συνέστησε να κάνουμε υπομονή μέχρι να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα. «Προσωπικά είμαι επιφυλακτικός για τον εμβολιασμό των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες. Πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να εμβολιαστούν οι ενήλικες» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι μέχρι να γίνει αυτό θα έχουν υπάρξει περισσότερα δεδομένα από τους εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται σε Αμερική και Καναδά. Σε ό,τι έχει να κάνει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο κ. Χρούσος σχολίασε ότι αυτή είναι «πολύ σημαντική καθώς θα επιτραπεί να εμβολιαστούν παιδιά που έχουν κάποια χρόνια νοσήματα και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο».

Στη συνέχεια ο κ. Χρούσος πρόσθεσε ότι «οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν δημιουργούν προβλήματα και καμία τοξικότητα αλλά οι εμβολιασμοί έχουν γίνει σε μερικές χιλιάδες παιδιών». Ακόμα συμπλήρωσε ότι δεν βλάπτει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα μέχρι να είμαστε απόλυτα σίγουροι. Ο καθηγητής καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «γενικά τα παιδιά δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ από τον κορονοϊό όσο οι μεγαλύτεροι άνθρωποι» επομένως είναι λογικό να εμβολιαστούν πρώτα αυτοί που κινδυνεύουν πιο πολύ και στη συνέχεια να προχωρήσουμε τον εμβολιασμό στις πιο μικρές ηλικίες.

Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης σχετικά με το κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε αυτές τις ηλικίες, έπειτα από «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε επισημάνει. «Από τη στιγμή που θα πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ κάποιο εμβόλιο και για νεαρότερες ηλικίες, θα μπει στο σχεδιασμό μας και με βάση την προτεραιοποίηση η οποία υπάρχει και πάντα οργανωμένα, δομημένα και με σωστή πληροφόρηση στους συμπολίτες μας και στην κοινωνία, θα δοθεί η δυνατότητα αυτή».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA