Μενού
  • Α-
  • Α+

Στον ρόλο που διαδραματίζει η ηλικιακή ακτινοβολία για τον σχηματισμό των καρκίνων και μελανωμάτων και ως επαγγελματικό κίνδυνο αναφέρθηκε στην ομιλία του ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημίου του Όσναμπρικ της Γερμανίας, καθηγητής Swen Malte John, στο πλαίσιο της διαδικτυακής επιστημονικής ημερίδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου–ΕΛΛΟΚ για τον Καρκίνο του Δέρματος, με τίτλο: «Φροντίζω το Δέρμα μου – Κάνω τον Ήλιο φίλο!».

Διαβάστε ακόμη: Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: 125 Φορείς στην Ελλάδα συμμαχούν για την εξάλειψή του

Ο κος Malte John υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι σε ανοιχτούς χώρους κινδυνεύουν δύο με τρεις φορές περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνους δέρματος ή μελανώματα, προσθέτοντας ότι ένας στους έξι Ευρωπαίους αναμένεται να παρουσιάσουν συμπτώματα καρκίνου του δέρματος και μελανώματος με κύρια αιτία την έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Επιπροσθέτως, ο κος Malte John αναφέρθηκε στην έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των εργαζομένων από την ηλιακή ακτινοβολία στην Ε.Ε. με μόλις επτά χώρες πανευρωπαϊκά να έχουν υιοθετήσει σχετική προστατευτική νομοθεσία, η οποία όμως εφαρμόζεται με προσκόμματα και αποσπασματικά.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη δράσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και στα πλαίσια του νέου Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου για την κατάλληλη καταγραφή των συμπτωμάτων και την υιοθέτηση επαρκούς και αποτελεσματικής νομοθεσίας για εκατομμύρια εργαζομένους που εκτίθενται καθημερινά στις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια και την εργασία στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρουσίασε στην εισήγησή του ο Δρ. Γεώργιος Γουρζουλίδης, Ακτινοφυσικός του Τμήματος Κέντρου Έρευνας Μετρήσεων Βλαπτικών Παραγόντων για την ΥΑΕ του Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων & του Εργαστηρίου Φωτοτεχνίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.

Ο κος Γουρζουλίδης ανέφερε ότι η Ε.Ε. χάνει ετησίως ένα 3-4% του συνολικού της Α.Ε.Π λόγω των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, με τον καρκίνο του δέρματος να αποτελεί την βασική αιτία επαγγελματικών θανάτων (53%). Παρά την ύπαρξη του Στρατηγικού Πλαισίου της Ε.Ε. για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (2014-2020), την σχετική Εθνική Στρατηγική της Ελλάδας (2016-2020) αλλά και την ύπαρξη νομοθεσίας από το 2012 στην χώρα μας, σύμφωνα με την οποία οι υπεριώδεις ακτινοβολίες αναφέρονται ως παράγοντας εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, οι προκλήσεις και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν παραμένουν ακόμα πολύπλευρα και υψηλά.

Ο κος Γουρζουλίδης πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων, απαιτείται η συνεργασία εργοδοτών-εργαζόμενων και η ενδυνάμωση των πολιτικών και μέτρων πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, όπως και η καλλιέργεια νοοτροπίας πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων.

Αύξηση των περιστατικών

Στην τεράστια αύξηση των καρκίνων του δέρματος σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην χώρα μας εστίασε στην ομιλία της η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας- Αφροδισιολογίας, Β' Δερματολογικής κλινικής ΑΠΘ & Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Μυρτώ Τρακατέλλη, αναφέροντας ότι ό ένας στους τρεις νέους καρκίνους αφορούν το δέρμα, δεδομένο που τους έχει μετατρέψει επί της ουσίας σε μία υποτιμημένη σύγχρονη πανδημία.

Η κα Τρακατέλλη παρουσίασε τους βασικούς παράγοντες εμφάνισης των καρκίνων του δέρματος, τους βασικούς τύπους τους και τους βασικούς τρόπους πρόληψης, ενώ αναφέρθηκε και στο μείζον και μακροχρόνιο ζήτημα της έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων και στοιχείων, καθώς και στις αιτίες υποτίμησης των πραγματικών αριθμών των περιστατικών εμφάνισης καρκίνων του δέρματος.

Ανάγκη για Εθνικό Σχέδιο

Ο καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας και Δ/ντης Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο “Α. ΣΥΓΓΡΟΣ” Αλέξανδρος Στρατηγός, παρουσίασε τους βασικούς τύπους καρκίνων του δέρματος, ο οποίος αποτελεί πλέον ένα καίριο πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, αφού παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητικές τάσεις τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ αναφέρθηκε στην έλλειψη μητρώων καταγραφής καρκίνων του δέρματος στην Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί σοβαρά εμπόδια σε όλα τα στάδια αντιμετώπισής του και δυσχεραίνει σοβαρά την δυνατότητα υιοθέτησης ενός αποτελεσματικού εθνικού στρατηγικού σχεδίου.

Ο κος Στρατηγός υπογράμμισε την άμεση ανάγκη ένταξης του καρκίνου του δέρματος σε ένα συνολικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης Αντιμετώπισης του Καρκίνου, το οποίο θα έχει στόχο την μείωση της συχνότητας και της θνησιμότητας των μελανωμάτων και του καρκίνου του δέρματος και την ευαισθητοποίηση για πρόληψη τους μέσω της υιοθέτησης συγκεκριμένων συμπεριφορών και κανόνων προστασίας.

Τη βιωματική τους εμπειρία με τον καρκίνο του δέρματος ανέπτυξαν οι Σοφία Ζηνόβιεφ συγγραφέας και Σαραφιανός Καράβατος, συνταξιούχος καθηγητής, οι οποίοι παρουσίασαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και το πώς ξεπέρασαν την σοβαρή περιπέτεια της υγείας τους με τον καρκίνο του δέρματος, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων δομών για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρκίνων του δέρματος.

Η Ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας που πραγματοποιεί για 4ο συνεχόμενο χρόνο η ΕΛΛΟΚ για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η υπερβολική και χωρίς μέτρα προφύλαξης έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και είχε στόχο να αναδείξει την ανάγκη αναγνώρισης από την πολιτεία ως επαγγελματικής ασθένειας, των καρκίνων του δέρματος σε εργαζόμενους που εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία λόγω επαγγέλματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA