ΥΓΕΙΑ
14/06/2021 01:50

Κορονοϊός: Η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε σημαντικά στο πρώτο κύμα στην Ευρώπη – Πόσο έπεσε στην Ελλάδα

Σημαντικά μειώθηκε η κατανάλωση αλκοόλ στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού – Στις χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση η Ελλάδα

Κορονοϊός: Η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε σημαντικά στο πρώτο κύμα στην Ευρώπη – Πόσο έπεσε στην Ελλάδα
Κόσμος σε μπαρ (πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση αλκοόλ σημειώθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, που συμπεριέλαβε 21 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, όπου η μείωση υπήρξε αισθητή.

Διαβάστε ακόμη: Βιταμίνη D: Tι προκαλεί η έλλειψή της και σε ποιες τροφές μπορείτε να τη βρείτε

Οι μεγαλύτερες μέσες ποσοστιαίες μειώσεις καταγράφηκαν σε Αλβανία, Σλοβακία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα (μείωση περίπου 20%, σε δείγμα 470 ατόμων) και Φινλανδία. Στον αντίποδα, η Βρετανία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, όπου η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας.

Η έρευνα «European Alcohol and Covid-19 Survey», η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Addiction» (Εθισμός), συνέλεξε δειγματοληπτικά στοιχεία από σχεδόν 32.000 άτομα, καταναλωτές αλκοόλ, στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης οφειλόταν στη μείωση των περιστατικών βαριάς μέθης.

Όσοι ανέφεραν αυξημένα επίπεδα στρες -π.χ. εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών και μείωσης του εισοδήματός τους που επέφερε η πανδημία ή δραστικών αλλαγών στην καθημερινότητά τους- ήταν λιγότερο πιθανό να μειώσουν το αλκοόλ. Από την άλλη, εκείνοι με το μεγαλύτερο εισόδημα εμφάνισαν την μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΑΛΚΟΟΛ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ