Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην τρίτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου του εμβολιαστικού εγχειρήματος εισέρχεται η χώρα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση της Τρίτης (22/6). Ήδη έχουν ανοίξει επιπλέον ραντεβού σε όλη την επικράτεια και αυτή την στιγμή οι πολίτες μπορούν να βρουν διαθέσιμο για οποιοδήποτε από τα εμβόλια, ακόμα και για τα mRNA, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: Θεμιστοκλέους: Όλες οι αλλαγές για τα εμβόλια - Πώς και πότε κλείνετε ραντεβού

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αττική, στην οποία υπήρχε η μεγαλύτερη πίεση κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τώρα, μπορεί κανείς να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της Pfizer στις 30 Ιουνίου ή με αυτό της Μοderna, ακόμα και αύριο, 24 Ιουνίου.

Λόγω των αλλαγών που έχουν γίνει στην αποθήκευση των εμβολίων, μειώθηκε το «πέναλτι» για την αλλαγή ή ακύρωση των ραντεβού περισσότερες από τρεις φορές. Έτσι, από 15 ημέρες που ήταν το διάστημα κατά το οποίο ο πολίτης δεν μπορούσε να κλείσει ραντεβού, μειώθηκε σε 6 ημέρες.

Με το άνοιγμα σε όλες τις ηλιακές ομάδες άνω των 18 ετών, για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, από εδώ και στο εξής τα εμβολιαστικά κέντρα μπορούν να καλέσουν οποιονδήποτε πολίτη άνω των 18 ετών, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι αδιάθετες δόσεις.

Για τους πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν εμβολιαστεί, έχει προγραμματίσει εκ νέου ραντεβού, το οποίο θα αποσταλεί με sms, έτσι ώστε αν θέλουν να το επιβεβαιώσουν και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Η διαδικασία ξεκίνησε από την Τρίτη (22/6) το βράδυ και θα εξελίσσεται σταδιακά.

Εμβολιασμός με AstraZeneca

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Ιουνίου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέδωσε σύσταση για περιορισμό των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca μόνο στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου, ενεργοποιήθηκε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr το πεδίο για την αλλαγή της 2ης δόσης του εμβολίου, όπως είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι θεράποντες ιατροί έχουν πλέον τη δυνατότητα να αιτηθούν προς την αρμόδια επιτροπή αντικατάσταση της 2ης δόσης με άλλο  εμβόλιο, σε άτομα που μετά την 1η δόση εκδήλωσαν θρόμβωση, με ή χωρίς θρομβοπενία αλλά και για όσους έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση με διαφορετικό εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι σύσταση για αντικατάσταση της 2ης δόσης με άλλο σκεύασμα ισχύει και για τα άτομα ηλικίας μικρότερης των 30 ετών, τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση με το σκεύασμα της AstraZeneca, εκτός εάν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους, επιθυμούν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το ίδιο σκεύασμα.

Άτομα που έχουν νοσήσει

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τα άτομα που έχουν νοσήσει μπορούν να λάβουν την πρώτη δόση μετά την πάροδο 6 μηνών από τη λοίμωξη

  • Αν κάποιος έχει προγραμματισμένη  πρώτη δόση πριν από τους 6 μήνες, θα πρέπει να ακυρώσει ο ίδιος το ραντεβού του και εφόσον ολοκληρωθεί το διάστημα των 6 μηνών, τότε να κλείσει νέο ραντεβού.
  • Αν έχει κάνει την πρώτη δόση και περιμένει τη δεύτερη, θα πρέπει να ακυρώσει ο ίδιος από μόνος του τη δεύτερη δόση. 

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους έχουν νοσήσει και πρόκειται κάνουν μία δόση, θα είναι έτοιμο την επόμενη Τετάρτη (30/6).

Την περασμένη Παρασκευή (18/6) ξεκίνησε η διαδικασία κατά την οποία οι πολίτες που έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση στο εξωτερικό, μπορούν με το πιστοποιητικό του εμβολιασμού από την ξένη χώρα να προσέρχονται στα ΚΕΠ και να κλείνουν το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση.

Ο κ Θεμιστοκλέους, απεύθυνε για μια ακόμη φορά κάλεσμα, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να κλείσουν το ραντεβού τους και να μπορέσουμε να παραμείνουμε στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, κυρίως στους νέους.

«Είναι το μοναδικό μας μέσο, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τα άτομα τα οποία αγαπάμε και το μοναδικό μέσο για να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, σε μια φυσιολογική και κοινωνική ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Έφη Τσιβίκα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA