Μενού
  • Α-
  • Α+

Της Έφης Τσιβίκα 

Οι άνδρες με κορονοϊό, που έχουν χαμηλή τεστοστερόνη, είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά και να πεθάνουν από τη νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο κατά το πρώτο κύμα κορονοϊού το 2020, διαπίστωσε ότι όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα τεστοστερόνης, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα οι άνδρες ασθενείς να χρειάζονται εντατική φροντίδα, να επωαστούν σε αναπνευστήρα και να παραμείνουν στο νοσοκομείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η πιθανότητα θανάτου ήταν αυξημένη κατά έξι φορές.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας (EAU21, το οποίο διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα, από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου. Ο καθηγητής Andrea Salonia και η ομάδα του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο San Raffaele στο Μιλάνο, συνέκριναν 286 άνδρες με Covid, οι οποίοι προσήλθαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, με 305 υγιείς άνδρες εθελοντές, οι οποίοι βρέθηκαν στο νοσοκομείο για να δώσουν αίμα, μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου 2020.

Αναλυτικά η έρευνα 

Η ομάδα εξέτασε τα επίπεδα ανδρικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης, τόσο στους ασθενείς όσο και στους εθελοντές. Η τεστοστερόνη μετράται σε νανογραμμομόρια ανά λίτρο (nmol / l) και το 9,2 (ή χαμηλότερα) θεωρείται το όριο που καθορίζει τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, κατάσταση που ονομάζεται υπογοναδισμός. Σχεδόν το 90% των ασθενών είχε τεστοστερόνη κάτω από αυτό το επίπεδο, σε σύγκριση με τo μόλις 17% των υγιών εθελοντών. Επιπλέον, τα επίπεδα τεστοστερόνης στους ασθενείς ήταν σημαντικά κάτω από το όριο, κατά μέσο όρο περίπου 2,5 nmol / l. Οι ασθενείς που είχαν ήπια συμπτώματα ή νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες είχαν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης (μεταξύ 3-4 nmol / l) από αυτούς που εισήχθησαν στη ΜΕΘ ή εκείνους που πέθαναν από τη νόσο (μόλις 0,7-1,0 nmol / l).

Ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, οι προϋπάρχουσες καταστάσεις και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), οι διαφορές στα ορμονικά προφίλ και τα κλινικά αποτελέσματα ήταν ακόμη έντονες. «Στην αρχή της πανδημίας Covid, είδαμε πολύ περισσότερους άνδρες από ό,τι γυναίκες να έρχονται στο νοσοκομείο και να εμφανίζουν πολύ σοβαρές μορφές της νόσου. Σκεφτήκαμε αμέσως ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών, ιδιαίτερα της τεστοστερόνης. Αλλά δεν περιμέναμε ποτέ να δούμε τόσο υψηλό ποσοστό ασθενών με Covid με αυτά τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, σε σύγκριση με μια παρόμοια ομάδα υγιών ανδρών. Η σχέση είναι πολύ σαφής: όσο χαμηλότερη είναι η τεστοστερόνη, τόσο μεγαλύτερη είναι η σοβαρότητα της κατάστασης και η πιθανότητα θανάτου. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο στα 25 χρόνια που δραστηριοποιούμαι στο πεδίο», σχολιάζει ο καθηγητής Salonia, ειδικός στην Ουρολογία και την Ενδοκρινολογία στο Νοσοκομείο San Raffaele.

Επειδή η ομάδα δεν έχει δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα τεστοστερόνης στους ασθενείς πριν από νοσήσουν από Covid-19, δεν είναι γνωστό εάν η χαμηλή τεστοστερόνη ήταν προϋπάρχουσα μακροχρόνια κατάσταση που επιδείνωσε την ασθένεια ή αν προκλήθηκε από τον ιό SARS-COV2. Ωστόσο, άλλη έρευνα έδειξε ότι ορισμένοι υποδοχείς του ιού, συμπεριλαμβανομένου του ενζύμου TMPRSS2, συνδέονται με τις ανδρικές ορμόνες και ότι ο ιός μειώνει τον αριθμό των κυττάρων Leydig στο σώμα, τα οποία παράγουν τεστοστερόνη. «Δεν έχουμε τα δεδομένα για να γνωρίζουμε τι συνέβη πρώτα σε αυτούς τους ασθενείς, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ή η Covid», εξηγεί ο καθηγητής Salonia. «Η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στην προστασία των ανδρών από ασθένειες. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό ο ίδιος ο ιός να προκάλεσε οξεία μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης, η οποία στη συνέχεια δημιούργησε προδιάθεση σε αυτούς τους άνδρες για δυσμενέστερη πρόγνωση. Τώρα παρακολουθούμε αυτούς τους ασθενείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να δούμε πώς αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών τους με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις».

Το ετήσιο συνέδριο EAU είναι το μεγαλύτερο συνέδριο Ουρολογίας στην Ευρώπη, στο οποίο συμμετέχουν κλινικοί γιατροί, επιστήμονες και ασθενείς για να συζητήσουν τις τελευταίες έρευνες και ιατρικές εξελίξεις που σχετίζονται με το ουροποιητικό και το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Ο καθηγητής Jens Sonksen, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του EAU.«Η πανδημία SARS-CoV-2 είχε τεράστια επίδραση στην παγκόσμια υγεία από τότε που ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται για πρώτη φορά στις αρχές του 2020. Έχουμε μάθει πολλά για τον ιό και τις πιθανές συνέπειες της Covid -19, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να μάθουμε. Αυτό τονίζεται από αυτή τη νέα έρευνα, η οποία βρήκε ένα εκπληκτικά χαμηλό επίπεδο ολικής τεστοστερόνης σε άνδρες με Covid -19 σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές. Οι συμπτωματικοί ασθενείς με Covid -19 με χαμηλή τεστοστερόνη ήταν επίσης πιο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από τη λοίμωξη. Απαιτείται σίγουρα πρόσθετη έρευνα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της Covid -19 στην υγεία των ανδρών». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA