Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο στόχαστρό του κορονοϊού τίθενται πλέον νεαρότεροι πολίτες, μιας και σημαντικό ποσοστό των ατόμων μεγάλης ηλικίας έχουν οχυρωθεί πλέον έναντι της λοίμωξης που προκαλεί, μέσω των εμβολίων.

Της Έφης Τσιβίκα

Διαβάστε ακόμη: Φάρμακο για τον κορονοϊό: Ανακοινώσεις ΠΟΥ για αποτελεσματικές αγωγές κατά του covid

Σε αυτήν τη νέα έξαρση της πανδημίας, η οποία είναι πλέον σαφής και δυναμική, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά μία δεκαετία, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες και διαμορφώνεται πλέον στα 23 έτη.

Το 75% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα μικρότερα των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος των διαγνώσεων στις ηλικίες 15 ως 24 ετών. 

Παρόλα αυτά, παρατηρείται και μια μικρή αύξηση στους ενήλικες 35 έως 55 ετών, όχι όμως και σε αυτούς άνω των 65.

Την ίδια στιγμή, μείωση καταγράφεται στοn μέσο όρο ηλικίας των νοσηλευόμενων ασθενών, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς αποκλειστικά στην εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας.

Σήμερα, ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε ανθρώπους 25 έως 55 ετών. Ωστόσο, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται με Covid και άτομα νεαρότερης ηλικίας, επιβεβαιώνοντας αυτό που εξ αρχής οι επιστήμονες επισημαίνουν: ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον νέο  κορονοϊό

Είναι ενδεικτικό ότι την εβδομάδα που μας πέρασε διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών ηλικίας μικρότερης των 24 ετών, φτάνοντας από το 5 στο 9%. 

Σήμερα, σχεδόν ένας στους 10 νοσηλευόμενους αφορά σε παιδιά, εφήβους και νέους ηλικίας κάτω των 24 ετών.

Προστατευμένες και ανοχύρωτες περιοχές

Η αποτελεσματικότητα το εμβολιασμού τεκμηριώνεται και μέσω μίας προσεκτικής ανασκόπησης της κατανομής των κρουσμάτων στις  Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας. 

Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα ο Νότιος Τομέας Αθηνών, όπου στο γενικό πληθυσμό έχει ξεπεράσει το 60% και σε κάποιους δήμους φτάνει και το 70%, η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών και δεν έχει παρατηρηθεί διασπορά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. 

Αντίθετα, στην Δυτική Αττική, όπου η εμβολιαστική κάλυψη υπολείπεται σημαντικά, σχεδόν αυτόματα η πανδημία μεταδόθηκε και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σήμερα στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα παρατηρείται σημαντικός αριθμός κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 55 - 65 ετών. 

Οι  ειδικοί εκτιμούν ότι ο κίνδυνος νόσησης είναι σημαντικά υψηλότερος για όσους διαμένουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου και η επιδημία μοιραία θα εξαπλωθεί πολύ πιο γρήγορα. 

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξει μετακύληση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες. Οι «τρύπες» στο τείχος ανοσίας, το οποίο χτίζεται εδώ και αρκετούς μήνες αλλά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, θα επιτρέψουν στον ιό να μεταπηδήσει από τους νέους στους γονείς τους και στους παππούδες τους, ο βαθμός όμως στον οποίο θα συμβεί αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον.  

Αντίσταση στη μετάλλαξη Δέλτα

Παρότι υπήρξε μεγάλη αγωνία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων έναντι του στελέχους «Δέλτα», τα πραγματικά δεδομένα από τη χώρα μας φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα ευρήματα των μελετών αλλά και τα μηνύματα από την εμπειρία άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέχρι την Τρίτη είχαν ταυτοποιηθεί 121 δείγματα που φέρουν το συγκεκριμένο στέλεχος , ενώ το 70% αυτών απομονώθηκαν από άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών.

Μόλις στο 14% των περιπτώσεων είχε γίνει  εμβολιασμός με τουλάχιστον μία δόση, ενώ στο 7% είχαν χορηγηθεί και οι δύο δόσεις εμβολίου. 

Η πλειονότητα των ασθενών αυτών είχαν συμπτωματική λοίμωξη, ενώ το 13% των κρουσμάτων με μετάλλαξη «Δέλτα» χρειάστηκε να νοσηλευτεί. 

Όμως, και σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται ότι ο εμβολιασμός έχει κάνει το… θαύμα του,  δεδομένου ότι κανείς από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με μετάλλαξη «Δέλτα» δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος έναντι του κορονοϊού.

Διαφορετικό το 4ο κύμα

Τα αποτελέσματα του εμβολιασμού είναι ήδη εμφανή στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, διαμορφώνουν όμως και τα χαρακτηριστικά του 4 κύματος, το οποίο βρίσκεται προ των πυλών, εάν δεν έχει φτάσει ήδη.

Παρά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, το σύστημα υγείας δέχεται μία μόλις υποσημαίνομενη αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια, με το μέσο όρο εισαγωγών του 7ημερου να «κλείνει» στις 48 ανά ημέρα.

Ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης μειώνεται καθημερινά καθώς και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους από Covid. 

Είναι προφανές ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν «μεταφράζεται» προς το παρόν σε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάτι που όμως ούτως ή άλλως συμβαίνει σε δεύτερο χρόνο. 

Σε κάθε περίπτωση, το τέταρτο κύμα αναμένεται να είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα. Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι δεν θα ακολουθήσει «έκρηξη» στις νοσηλείες, όπως αυτή που βίωσε η χώρα την άνοιξη, ακριβώς λόγω της «ασπίδας προστασίας» που έχουν οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι ακόμα και αν μολυνθούν θα νοσήσουν πολύ ελαφρά. 

Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και το Ισραήλ, όπου η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει επικρατήσει και έχει επιφέρει μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, έχουν καταδείξει με βεβαιότητα ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό που διαφαίνεται όσο περνάει ο χρόνος είναι ότι ο εμβολιασμός έχει προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα υγείας σε αρκετές χώρες από την εισροή βεβαρημένων περιστατικών.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρατηρούν το φαινόμενο στενά, τονίζουν ωστόσο ότι, σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια έχουν ήδη αποτρέψει χιλιάδες θανάτους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA