Μενού
  • Α-
  • Α+

Της Έφης Τσιβίκα 

Αλλαγές στην επιχείρηση «Ελευθερία» σχεδιάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο, προκειμένου να μπορούν οι πολίτες που αποφασίζουν να εμβολιαστούν να κλείνουν ραντεβού μέσα σε 24 ή και λιγότερες ώρες, καθώς και τη μεταφορά των τριών τουλάχιστον εμβολίων (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) σε όλες τις περιοχές της χώρας, έτσι ώστε να υπάρχει η ευχέρεια επιλογής και πρόσβασης σε όλα τα είδη των εμβολίων για τους πολίτες.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – Επικίνδυνη η «τρύπα» στην εμβολιαστική κάλυψη

Παράλληλα, προβλέπει την ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων σε στρατόπεδα κατάταξης, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο εμβολιασμός των στρατεύσιμων, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο ανάπτυξης εμβολιαστικών κέντρων στα πανεπιστήμια. Σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών τη στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα «φουντώνει», στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες επιχειρησιακές αλλαγές, οι οποίες ενδέχεται να εφαρμοστούν πιλοτικά σε πρώτη φάση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αποδίδουν ή όχι.

Τα παραπάνω ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Πώς μπορεί να βελτιωθεί η εμβολιαστική κάλυψη απέναντι στην πανδημία;», που συνδιοργάνωσαν το Εργαστήριο Τεχνολογιών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ) και το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-Hecon).

Πέραν των κινήτρων και της υποχρεωτικότητας, η πολιτεία έχει αναπτύξει μία σειρά επιχειρησιακών δράσεων, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, με στόχο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Οι δράσεις εστιάζουν σε ειδικούς πληθυσμούς και κυρίως σε ευάλωτες ομάδες.

Εμβολιασμός κατ’ οίκον

Μεταξύ των παρεμβάσεων περιλαμβάνεται ο εμβολιασμός κατ' οίκον, ο οποίος αφορά στα άτομα με κινητική ή/και νοητική αναπηρία που δεν μπορούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Η δράση θα στηριχθεί στους ιδιώτες γιατρούς, στους οποίους έχει γίνει κάλεσμα ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα, με αμοιβή από το Δημόσιο. Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο από τους γιατρούς, ωστόσο παρατηρείται μία σταδιακή αύξηση στον αριθμό των συμμετοχών σε καθημερινή βάση.

Όπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, θα δοθεί λίγος ακόμα χρόνος και σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός θα εφαρμοστεί εναλλακτικό σχέδιο. Ήδη, οι εμβολιασμοί κατ' οίκον έχουν ξεκινήσει με κινητά συνεργεία των δημόσιων δομών, σε συνεργασία με τους Δήμους και ορισμένους ιδιώτες γιατρούς και ήδη 156 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη. 

Αντιστέκονται οι Ρομά, φοβούνται οι μετανάστες

Ο εμβολιασμός των Ρομά έχει ξεκινήσει, παρουσιάζοντας ωστόσο μεγάλη ανθεκτικότητα στην αντίσταση, την οποία οι αρχές προσπαθούν με συγκεκριμένη προσέγγιση να προσπελάσουν. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται ο εμβολιασμός των προσφύγων στα ΚΥΤ και στα Κέντρα Φιλοξενίας, ένα πρόγραμμα που παρουσιάζει δυσκολίες στην προσέγγιση των μεταναστών. Στο πλαίσιο, αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξασφαλιστεί μία νομοθεσία που θα τους «προστατεύει» από τη σύλληψη αλλά και τρόποι για να πειστούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα ή στα κινητά συνεργεία. Εντός των επόμενων 15-20 ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού στα σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο εμβολιασμός των αστέγων.

«Εάν οι πολίτες καλύψουν όλα τα διαθέσιμα ραντεβού, ο στόχος του 70-80% μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαήμερου του Σεπτέμβρη είναι εφικτός, αρκεί να πειστούν οι διστακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επιχειρησιακά το σύστημα έχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα για 135.000 εμβολιασμούς την ημέρα με τα 4 εμβόλια και 110.000 -115.000 με τα τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson). Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προέβλεπε μέχρι και 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα, ωστόσο δεν χρειάστηκε να «ξεδιπλωθεί», δεδομένης της κάμψης που παρουσιάστηκε στη ζήτηση.

Πολίτες 18-30 ετών το 1/3 των νέων ραντεβού

Την ίδια στιγμή, ανταπόκριση φαίνεται ότι βρίσκει η παροχή κινήτρων και ενθάρρυνσης για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στους πολίτες της χώρας και κυρίως στους νέους. Μετά την κάμψη που παρατηρήθηκε στη ζήτηση των ραντεβού προς το τέλος Ιουνίου, πιθανώς λόγω της προσωρινής ύφεσης που παρουσίαζε η πανδημία αλλά και της χαλάρωσης λόγω καλοκαιριού, από τις 28/6 που έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 500.000 νέα ραντεβού. Μάλιστα, η ηλικιακή ομάδα που οδηγεί αυτή τη στιγμή τα νέα ραντεβού, είναι τα άτομα 18-30 ετών, με μερίδιο συμμετοχής που προσεγγίζει στο 1/3. 

Ήδη 5,3 εκατ. πολίτες, το 60% του ενήλικου πληθυσμού, έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ενώ εντός του Ιουλίου αναμένεται να προσεγγίσουμε τα 5,3 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων. Στις ευπαθείς ομάδες υπάρχει προς το παρόν μία καλή κάλυψη, ενώ ειδικά στις ηλικίας των 60 ετών και άνω έχει υπερβεί το ποσοστό ανοσίας που έχουν θέσει οι ειδικοί. Εντούτοις, η ανάγκη για μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη παραμένει, προοπτική που προϋποθέτει να πειστούν αυτοί που δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφαση να εμβολιαστούν.

Ειδικότερα, τα νέα ποσοστά για τα άτομα που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ή έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση διαμορφώνονται ως εξής:

  • 18-29 ετών: περισσότεροι από 1 στους 3 (35%) 
  • 30-44 ετών: 1 στους 2 (51%) 
  • 45-59 ετών: περισσότεροι από 2 στους 3 (66,4%) 
  • 60 ετών και άνω: περισσότεροι από 3 στους 4 (76,2%) 

Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στόχοι που τέθηκαν εξαρχής αναφορικά με την επιχείρηση «Ελευθερία» έχουν επιτευχθεί, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την περιορισμένη ποσότητα εμβολίων στα αρχικά στάδια της υλοποίησης του σχεδίου. Μεταξύ αυτών και ο εμβολιασμός του 50% του ενήλικου πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση, το οποίο, στις 30 Ιουνίου, ανήλθε στο 56% για όσους είχαν κάνει την πρώτη δόση και στο 44% για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά στο μερίδιο του πληθυσμού που έχει πλήρως εμβολιαστεί, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 42% και στο 40%, αντίστοιχα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA