Μενού
  • Α-
  • Α+

Με αργότερα βήματα, σε σχέση με άλλες χώρες, προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σύσταση για εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών κατά του κορονοϊού, δίνοντας χρόνο να συγκεντρωθούν πραγματικά δεδομένα για την ασφάλειά του.

Διαβάστε ακόμη: ECDC: Περιορισμένα οφέλη από τον εμβολιασμό των εφήβων

Tο εμβόλιο των Pfizer / Βiontech, το οποίο θα χορηγείται σε αυτήν την ομάδα, εγκρίθηκε αρχικά στην Αμερική (FDA) και μετά στην Ευρώπη (ΕΜΑ). Παρόλο που από την πρώτη στιγμή ορισμένες χώρες ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς των εφήβων, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών λειτούργησε προς μία διαφορετική κατεύθυνση.

Ειδικότερα, επέλεξε το δρόμο της αναμονής, προκειμένου να εξετάσει τα πραγματικά δεδομένα ασφάλειας από τον μαζικό εμβολιασμό των παιδιών στις άλλες χώρες. «Μόνο εφόσον ήταν διαθέσιμος μεγάλος όγκος στοιχείων για την ασφάλεια των εμβολίων προχωρήσαμε στη  σύσταση. Σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήμασταν πολύ συντηρητικοί. Και εξακολουθούμε να είμαστε συντηρητικοί», δήλωσε σχετικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμώξεων και μέλος των Επιτροπών Εμβολιασμού και Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊο την Πέμπτη.

Η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού οι έφηβοι που είναι γεννημένα μέχρι και 31/12/2005 άνοιξε την Πέμπτη το απόγευμα και οι γονείς μπορούν να προγραμματίσουν πλέον τα ραντεβού των παιδιών τους. Προκειμένου να στεφθεί το όλο εγχείρημα με επιτυχία, οι ειδικοί, «ποντάρουν» στη συμβολή των παιδιάτρων , για να πείσουν τους γονείς που είναι διστακτικοί.

«Στην Ελλάδα ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών, 60%- 70%, εμβολιάζονται από τον παιδίατρό τους. Ο ρόλος του παιδιάτρου στην ελληνική οικογένεια είναι πάρα πολύ σημαντικός.  Ξέρω ότι οι παιδίατροί μας είναι υπέρ του εμβολιασμού, συνεπώς οι γονείς θα πρέπει να εμπιστευθούν τη γνώμη του παιδιάτρου, έτσι όπως την εμπιστεύονται για όλες τις άλλες οδηγίες που τους δίνει.  

Και νομίζω ότι κάθε τι καινούργιο σοκάρει. Όμως οι γονείς πρέπει, εκτός από την εμπιστοσύνη που έχουν στο δικό τους τον παιδίατρο, του οποίου θα ακούσουν την συμβουλή, να έχουν εμπιστοσύνη και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι οι έφηβοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον ιό.

Από στοιχεία της ΗΔΙΚΑ είναι γνωστό ότι από την αρχή του Ιανουαρίου έχουν νοσηλευτεί με covid περίπου 200 έφηβοι στη χώρα, ενώ πλέον παρατηρείται μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες τους. 

Είναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο Αττικόν, όπου από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα είχαν νοσηλευτεί 4 έφηβοι, μόνο αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις νοσηλευόμενοι από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. 

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η νοσηρότητα σε αυτές τις νεαρές ηλικίες υφίσταται. Και ναι μεν είναι πιο ήπια η νόσος , αλλά όσο αυξάνει ο αριθμός αυτών που μολύνονται με τον ιό, θα υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι θα νοσήσουν βαρύτερα.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους εφήβους μας, είναι ξεκάθαρο. Και έχουμε πολλά δεδομένα ασφάλειας για να νιώθουμε καλά», κατέληξε η κ Παπαευαγγέλου.

Το ραντεβού για τον εμβολιασμό των εφήβων κλείνεται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet, από οποιονδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Επίσης, το ραντεβού μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία, τα δικά του και του παιδιού. Τα παιδιά πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA