Μενού
  • Α-
  • Α+

Oι στατίνες, φάρμακα που χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερόλης, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό, σε ασθενείς με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης ή καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE.

Η μελέτη διεξήχθη σε 10.500 ασθενείς με βαριά COVID-19, σε 104 νοσοκομεία των ΗΠΑ, μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2020. Πριν από τη νοσηλεία, το 42% αυτών έπαιρναν στατίνες για τον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης, με το 7% να λαμβάνουν μόνο στατίνες και το 35% συνδυασμό στατινών και φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που έπαιρναν στατίνες είχαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, άλλα ιατρικά προβλήματα και το είδος της ιατρικής ασφάλισής τους. Αφού ανέλυσε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η ομάδα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η χρήση στατινών συνδέεται με 25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης «σοβαρής έκβασης» ως αποτέλεσμα της μόλυνσης από κορονοϊό.

Όπως εξηγεί η Δρ Lori Daniels, διευθύντρια της καρδιολογικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, οι στατίνες μπορεί να έχουν αυτό το αποτέλεσμα «σταθεροποιώντας τις υποκείμενες καρδιακές παθήσεις για τις οποίες συνταγογραφούνται, καθιστώντας έτσι τους ασθενείς πιο πιθανό να αναρρώσουν από την COVID-19». «Όμως, δεν έχουν όλοι οι ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες προχωρημένη καρδιακή νόσο», σημειώνει η ερευνητική ομάδα. «Πολλοί σχετικά υγιείς ασθενείς λαμβάνουν το εν λόγω φάρμακο προληπτικά για να αποτρέψουν καρδιαγγειακά προβλήματα».

Με ερωτηματικό η προληπτική χρήση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι στατίνες μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 16% μεταξύ των ασθενών χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι για ασθενείς που δεν αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα, τα αποτελέσματα της δοκιμής «δεν ήταν στατιστικά σημαντικά» και «η παρούσα μελέτη δεν μπορεί να δώσει σαφή συμπεράσματα σχετικά με το εάν θα ήταν χρήσιμη η χορήγηση στατινών στους ασθενείς, που δεν τις λαμβάνουν ήδη».

Σύμφωνα με τη συντάκτρια της μελέτης, μελέτες έχουν δείξει ότι σε άλλες καταστάσεις, όπως τα σοβαρά εμφράγματα του μυοκαρδίου, η χορήγηση στατινών νωρίς στο νοσοκομείο σε ασθενείς που δεν λαμβάνουν ήδη τη θεραπεία, βελτιώνει την έκβασή τους, μειώνοντας τον κίνδυνο μελλοντικών εμφραγμάτων και θανάτου. 

Ο Δρ Gregg Fonarow - διευθυντής του Κέντρου Καρδιομυοπάθειας Ahmanson του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, όμως, είχε μια μικτή αντίδραση στα ευρήματα. Αναγνώρισε ότι υπάρχει από καιρό ενδιαφέρον για το εάν τα καρδιολογικά φάρμακα - συμπεριλαμβανομένων  αντιυπερτασικών και των στατινών - μπορεί να προσφέρουν στους ασθενείς με COVID-19 όφελος στη μείωση της σοβαρότητας και των θανάτων από τη νόσο.

«Ορισμένες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι υπήρχαν συσχετίσεις μεταξύ της προηγούμενης ή της συνεχιζόμενης χρήσης αυτών των φαρμάκων και της σοβαρότητας και της κλινικής έκβασης της COVID-19», σημείωσε ο Fonarow, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Τόνισε, ωστόσο, ότι το ενδεχόμενο όφελος είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί, δεδομένου του ευρέος φάσματος παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση των ασθενών με COVID και επεσήμανε ότι άλλες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν καρδιολογικοί ασθενείς με τη λοίμωξη «δεν διαπίστωσαν όφελος ή βλάβες» που να συνδέονται με οποιαδήποτε κατηγορία φαρμάκων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA