Μενού
  • Α-
  • Α+

Της Έφης Τσιβίκα

Περισσότερο ευάλωτοι στη μυοκαρδίτιδα είναι οι νεαροί άνδρες που νοσούν με COVID -19 από αυτούς που κάνουν mRNA εμβόλιο έναντι της νόσου, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Προδημοσιευμένη μελέτη παρατήρησης αποκάλυψε ότι το ποσοστό επίπτωσης της μυοκαρδίτιδας λόγω COVID -19 είναι περίπου 450 ανά εκατομμύριο περιστατικών μεταξύ αυτού του πληθυσμού.  Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι νεαροί άνδρες με COVID-19 είναι 6 φορές πιο ευπαθείς στη μυοκαρδίτιδα από εκείνους στους οποίους χορηγείται το mRNA εμβόλιο κατά της νόσου.

COVID – mRNA εμβόλια και μυοκαρδίτιδα

Ένας αυξανόμενος αριθμός στοιχείων έχει προσδιορίσει τη μυοκαρδίτιδα ως μια σπάνια παρενέργεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού, που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA. Η ανάλυση κινδύνου-οφέλους των εν λόγω εμβολίων έδειξε ότι οι νεαροί άνδρες κάτω των 30 ετών είναι 10 φορές πιο επιρρεπείς σε μυοκαρδίτιδα, σε σύγκριση με εκείνους ηλικίας άνω των 30 ετών. Ο υψηλότερος κίνδυνος έχει παρατηρηθεί σε άρρενες ηλικίας 12 έως 17 ετών, μετά τη λήψη της 2ης δόσης εμβολίου.

Εκτός από τον εμβολιασμό, όμως, και η μόλυνση από SARS-CoV-2 έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας. Μάλιστα, σε νοσηλευομένους με COVID-19, έχει αναγνωριστεί ως σοβαρή επιπλοκή, ακόμη και για τους ασθενείς χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. 

Σχεδιασμός μελέτης

Στην τρέχουσα μελέτη, οι επιστήμονες εκτίμησαν τον επιπολασμό της μυοκαρδίτιδας σε άρρενες με COVID-19, ηλικίας κάτω των 20 ετών. Η μελέτη διεξήχθη σε άρρενες και θήλεις, με επιβεβαιωμένες διαγνώσεις COVID-19, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν τρεις ηλικιακές ομάδες, οι οποίες περιλάμβαναν άτομα μεταξύ 12 και 17 ετών, 12-15 ετών και 16-19 ετών. Οι ηλικιακές ομάδες αντιστοιχούσαν στις προηγουμένως προσδιορισμένες ομάδες «υψηλού κινδύνου» για μυοκαρδίτιδα, που σχετίζεται με το mRNA εμβόλιο έναντι της COVID-19. Για να συμπεριληφθούν πληροφορίες σχετικά με τυχόν αδιάγνωστα κρούσματα, προέκυψε ένας προσαρμοσμένος αριθμός περιπτώσεων COVID-19 για κάθε εξεταζόμενη ηλικιακή ομάδα, χρησιμοποιώντας το ποσοστό μόλυνσης σε επίπεδο πληθυσμού και τον εκτιμώμενο - βάσει μελετών - επιπολασμό της λοίμωξης από τον Sars-Cov-2.

Για την ανάλυση εξετάστηκε μια συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας εντός 90 ημερών μετά τη διάγνωση της COVID-19. Ασθενείς που ανοσοποιήθηκαν με mRNA εμβόλια έναντι του κορονοϊού πριν από τη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας αποκλείστηκαν από την ανάλυση.

Σημαντικές παρατηρήσεις

Στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών, περίπου το 0,09% των ανδρών ασθενών με COVID-19 διαγνώστηκαν με μυοκαρδίτιδα. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 876 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ανά εκατομμύριο αρρένων  ασθενών με τη νόσο. Μετά την προσαρμογή για τα αδιάγνωστα κρούσματα, υπολογίστηκε ποσοστό συχνότητας 450 περιστατικών μυοκαρδίτιδας ανά εκατομμύριο ασθενών.

Ομοίως, για τις ηλικιακές ομάδες 12 -15 και 16-19, οι προσαρμοσμένες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ανά εκατομμύριο ασθενών εκτιμήθηκαν σε 601 και 561, αντίστοιχα.

Σε γυναίκες ασθενείς με COVID-19 που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 12-17 ετών, 12-15 ετών και 16-19, τα προσαρμοσμένα ποσοστά μυοκαρδίτιδας ανά εκατομμύριο ασθενείς εκτιμήθηκαν ότι είναι 213, 235 και 708, αντίστοιχα.

Λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο τον πληθυσμό της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων (αρρένων και θηλέων), τα προσαρμοσμένα ποσοστά μυοκαρδίτιδας ανά εκατομμύριο εκτιμήθηκαν σε 328, 416 και 643 για τις ηλικιακές ομάδες 12-17 ετών, 12-15 ετών και 16-19 ετών, αντίστοιχα.

Από το σύνολο των ταυτοποιημένων περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας, περίπου το 40% εμφανίστηκε εντός 5 ημερών και το 60% μέσα σε 19 έως 82 ημέρες μετά τη διάγνωση.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για όσους νοσούν

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, ο επιπολασμός της μυοκαρδίτιδας σε νεαρούς άρρενες με COVID-19 είναι 450 ανά εκατομμύριο περιπτώσεις. Προηγούμενες μελέτες είχαν εκτιμήσει ότι το ποσοστό εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μετά τη χορήγηση mRNA εμβολίου στην ηλικιακή ομάδα υψηλού κινδύνου, 12-17 ετών, είναι περίπου 76 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο λήπτες του εμβολίου.

Τελικά, η έρευνα καταλήγει ότι οι νεαροί άνδρες με λοίμωξη από SARS-CoV-2 είναι 6 φορές πιο «επιρρεπείς» σε μυοκαρδίτιδα, σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν mRNA εμβόλιο έναντι της COVID-19.

*Η μελέτη είναι προς το παρόν διαθέσιμη στο medRxiv, το οποίο δημοσιεύει προκαταρκτικές επιστημονικές εκθέσεις που δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί από ομότιμους καθηγητές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA