Μενού
  • Α-
  • Α+

Ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε αυξημένα επίπεδα ρύπανσης από σωματίδια καπνού προερχόμενα από πυρκαγιές, μπορεί να οδηγήσει σε χιλιάδες περισσότερα κρούσματα κορονοϊού. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, σε ορισμένες κομητείες στην Καλιφόρνια και την πολιτεία της Ουάσινγκτον όπου σημειώθηκαν μεγάλες φωτιές πέρυσι, σχεδόν το 20% των περιπτώσεων COVID-19 συνδέονται με αυξημένα επίπεδα καπνού από πυρκαγιές.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Δέλτα: Αυτά είναι τα συμπτώματα - Πώς προστατευόμαστε

Παλαιότερες μελέτες έχουν καταλήξει στο ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδεινώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του covid-19 και να επιταχύνει την εξάπλωση του νέου κορoνοϊού, αν και εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης των σωματιδίων από τις φωτιές και του ιού.

Στην ιστοσελίδα του, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, αναφέρει ότι ο καπνός από πυρκαγιές μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες και «να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε πνευμονικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον COVID-19».

Τέλος μια μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος από επιστήμονες στο Ινστιτούτο Έρευνας της Ερήμου στη Νεβάδα διαπίστωσε, επίσης, ότι το ποσοστό θετικότητας του κορονοϊού στην κομητεία Washoe, αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού καπνού από πυρκαγιές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA