Μενού
  • Α-
  • Α+

«Αντισώματα» και στην ψυχική δυσφορία που προκαλεί η πανδημία κορονοϊού ενεργοποιεί ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19, σύμφωνα με ευρήματα μελέτης από τις ΗΠΑ. Η μελέτη, την οποία διεξήγαγε ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, παρακολούθησε 8.003 ενήλικες και διαπίστωσε ότι όσοι εμβολιάστηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021 ανέφεραν μειωμένα επίπεδα ψυχικής δυσφορίας και ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα ήπιας ή σοβαρής κατάθλιψης.

Διαβάστε ακόμη: Στέλεχος Μ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «υπερ-μεταλλαγμένου» ιού

Οι ερευνητές συμμετείχαν στη μελέτη Understanding America-μια μακροχρόνια εργασία που παρακολουθεί  τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία στις ΗΠΑ. Τα δεδομένα έχουν δείξει ότι η πλειονότητα των ατόμων που ερωτήθηκαν βίωναν κάποιο βαθμό άγχους και κατάθλιψης ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης. Η ομάδα συνέχισε να στέλνει ερωτήσεις στους ίδιους ανθρώπους κάθε δύο εβδομάδες ως τρόπο μέτρησης των μεταβολών στην ψυχική υγεία καθώς συνεχίζεται η πανδημία. Σε αυτήν την τελευταία έρευνα, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την επίδραση στην ψυχική τους υγεία μετά τον εμβολιασμό τους έναντι της νόσου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ερωτηθέντες παρουσίασαν μείωση κατά 15% στην πιθανότητα να αισθανθούν μείζονα κατάθλιψη μετά τον εμβολιασμό και μείωση κατά 4% στην πιθανότητα να αισθανθούν ήπια κατάθλιψη. Οι επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι με βάση τα δεδομένα τους, είναι πιθανό ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αισθανθεί μείωση στην ψυχική δυσφορία μετά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δεδομένα τους δείχνουν ότι η δράση του εμβολιασμού κατά της COVID-19 επεκτείνεται πέρα από το να προστατεύει τους ανθρώπους από τη μόλυνση: μειώνει επίσης κατά πολύ τον φόβο και το άγχος που αισθάνονται σχετικά με την πιθανότητά τους να μολυνθούν από τον ιό. Προτείνουν επίσης ότι μπορεί να επεκτείνεται ακόμη περισσότερο, καθώς οι ερωτηθέντες δεν κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με τη μείωση του στρες και του άγχους λόγω του εμβολιασμού των αγαπημένων τους προσώπων. Τέλος, σημειώνουν ότι η μελέτη είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να καθοριστεί πώς αισθάνονται οι άνθρωποι σχετικά με την προοπτική μόλυνσης από παραλλαγές και πώς μπορεί να νιώθουν μετά τη λήψη ενισχυτικών δόσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA