Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε προειδοποιητική απεργία προχωρούν πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, αντιδρώντας στην επιβάρυνση που δέχονται λόγω υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ (clawback). Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), στις 12 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί απεργία με αίτημα: Επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και νομοθετική κατάργηση του clawback προκειμένου να μην καταρρεύσει η Δημόσιας Υγεία και φύγουν όλοι οι νέοι γιατροί εκτός Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο εφαρμόστηκε εκτάκτως πριν από εννέα χρόνια με στόχο τη συγκράτηση της δαπάνης, στο πλαίσιο της μνημονιακής επιτήρησης και με συνεχείς παρατάσεις που νομοθετήθηκαν θα ισχύσει μέχρι το 2024. Οι πάροχοι διαμαρτύρονται ότι από την πρώτη εφαρμογή του καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει προσπαθήσει να επιλύσει επί της ουσίας το πρόβλημα, καθώς «οι ιδιωτικές μονάδες υγείας πληρώνουν το μάρμαρο για τις εξετάσεις των Ελλήνων πολιτών που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό για διαγνωστικές εξετάσεις».

Όπως τονίζουν, με την εφαρμογή των clawback και rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) συνολικά πάνω από το 50% των εξετάσεων που διενεργούνται σε ιδιωτικές μονάδες ΠΦΥ ετησίως δεν πληρώνονται σε αυτές, τη στιγμή που είναι υποχρεωμένες να τις εκτελούν, κάτι που αντίκειται στη σχετική σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι, παρότι το κρατικό τιμολόγιο, το οποίο έχει οριστεί από το 1991, καθορίζει την τιμή της γενικής εξέτασης αίματος στα 2,88 ευρώ, μετά την αφαίρεση των clawback και rebate, τελικά η τιμή με την οποία πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ διαμορφώνεται σε περίπου 1 ευρώ. Αντίστοιχα, η τιμή της αξονικής τομογραφίας, βάσει κρατικού τιμολογίου, έχει οριστεί στα 71,11 ευρώ, αλλά ο ΕΟΠΥΥ καταλήγει να αποζημιώνει στην τιμή των 30 ευρώ. Η τιμή της μαγνητικής τομογραφίας, βάσει κρατικού τιμολογίου, καθορίζεται στα 236 ευρώ. Ωστόσο, μετά την αφαίρεση των clawback και rebate ο ΕΟΠΥΥ καλείται να πληρώσει 50 ευρώ. Η πανδημία επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τις ιδιωτικές δομές ΠΦΥ, καθώς μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δίσταζε να επισκεφθεί τα νοσοκομεία.

Νέες εξετάσεις

Παράλληλα, προστίθενται συνεχώς νέες εξετάσεις για αποζημίωση χωρίς να αυξάνεται ο «ανεπαρκής» προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ από το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, όπως τονίζουν, οι εξειδικευμένες πολυγονιδιακές εξετάσεις τις οποίες χθες ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ ότι θα καλύψει, θα εκτοξεύσουν ακόμα περισσότερο το clawback, καθώς το κόστος της καθεμίας ανέρχεται σε 2.000-3.000 ευρώ. Οι πάροχοι υποστηρίζουν ότι παρόλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την αρμόδια επιτροπή για την ορθή αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, δεν υιοθετήθηκε κανένα μέτρο.

«Συνολικά η περικοπή των αμοιβών μας σήμερα, αγγίζει το 70% από τη συσσώρευση όλων των ποσών για clawback των προηγούμενων ετών, συνυπολογίζοντας την προκαταβολική παρακράτηση του clawback 2021 που άρχισε να εφαρμόζεται από φέτος. Είναι αδύνατον να επιβιώσει κανείς με τέτοιες τιμές», ανέφερε ο πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου σε σχετική συνέντευξη τύπου. Οι πάροχοι καλούν τον υπουργό Υγείας να δώσει λύσεις και να έρθει σε διαβούλευση με το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ για την κατάργηση του clawback.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA