ΥΓΕΙΑ
04/10/2021 16:58

Κορονοϊός: Οι ανεμβολίαστοι που νόσησαν μπορεί να μολυνθούν ξανά ακόμα και λίγο μετά την ανάρρωση

Καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για το πόσο διαρκεί η ανοσία σε ανεμβολίαστα άτομα που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός: Οι ανεμβολίαστοι που νόσησαν μπορεί να μολυνθούν ξανά ακόμα και λίγο μετά την ανάρρωση
Εμβόλια (Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για το πόσο διαρκεί η ανοσία σε ανεμβολίαστα άτομα που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρώτης μελέτης που καθορίζει την πιθανότητα επαναλοίμωξης μετά από φυσική μόλυνση και χωρίς εμβολιασμό, η ανοσία μπορεί να διαρκεί λιγότερο και από τρεις μήνες.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale, και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Charlotte, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Microbe. «Η επαναλοίμωξη μπορεί εύλογα να συμβεί σε τρεις μήνες ή λιγότερο. Επομένως, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να εμβολιαστούν. Η προηγούμενη μόλυνση από μόνη της μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη προστασία από επαναλοιμώξεις», δήλωσε ο Jeffrey Townsend, καθηγητής Βιοστατιστικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης

Οι ερευνητές ανέλυσαν γνωστές επαναλοιμώξεις και ανοσολογικά δεδομένα τόσο από τον SARS-CoV-2 όσο και από τους «στενούς συγγενείς» του που προκαλούν «κοινά κρυολογήματα», όπως ο SARS-CoV-1 και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS). Αξιοποιώντας τις εξελικτικές αρχές, η ομάδα μπόρεσε να μοντελοποιήσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της COVID-19 με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μολύνσεις μπορούν συμβούν, ακόμη και λίγο μετά την ανάρρωση, ενώ θα γίνονται ολοένα και πιο κοινές καθώς η ανοσία θα εξασθενεί και θα εμφανίζονται νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

«Η μελέτη μας προειδοποιεί ότι θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στον κίνδυνο επαναμόλυνσης. Καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές, οι προηγούμενες ανοσολογικές αντιδράσεις γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του ιού. Όσοι είχαν μολυνθεί φυσικά στην αρχή της πανδημίας είναι όλο και πιο πιθανό να μολυνθούν ξανά στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Alex Dornburg, επίκουρος καθηγητής Βιοπληροφορικής και Γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Charlotte, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης με τον Townsend.

Το μοντέλο που βασίζεται στα δεδομένα της ομάδας αποκαλύπτει εντυπωσιακές ομοιότητες με τους κινδύνους επαναμόλυνσης μεταξύ του SARS-CoV-2 και των ενδημικών κορονοϊών, με την πάροδο του χρόνου. «Ακριβώς όπως συμβαίνει με τα κοινά κρυολογήματα, από το ένα έτος στο άλλο μπορεί να μολυνθεί κανείς ξανά με τον ίδιο ιό. Η διαφορά είναι ότι, κατά την εμφάνιση του σε αυτήν την πανδημία, ο SARS-CoV-2αποδείχθηκε πολύ πιο θανατηφόρος», σημειώνουν οι ερευνητές. Όπως οι ίδιοι εξηγούν, λόγω της ικανότητας του SARS-CoV-2 να εξελίσσεται και να μολύνει ξανά, είναι επίσης πιθανό να περάσει από τη φάση της πανδημίας σε μια ενδημική ασθένεια, ένα ενδεχόμενο που μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΑΝΟΣΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ