Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρώτο εμβόλιο στην παγκόσμια ιστορία κατά της ελονοσίας ενέκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Κάθε χρόνια 500.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 250.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους από τη λοίμωξη που μεταδίδεται με κουνούπια. 

Το νέο εμβόλιο δημιουργήθηκε από την εταιρεία GlaxoSmithKline, και λειτουργεί προκαλώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού να εμποδίσει τη δράση του Πλασμώδιου του μηνοειδούς, το οποίο είναι το πιο θανατηφόρο από τα πέντε παθογόνα της ελονοσίας και το πιο διαδεδομένο στην Αφρική, σύμφωνα με τους New York Times. Το εμβόλιο είναι το πρώτο που δημιουργείται όχι μόνο για την ελονοσία, αλλά και για οποιαδήποτε παρασιτική νόσο.

Όπως διαπιστώθηκε από τις κλινικές δοκιμές, το εμβόλιο είχε περίπου 50% αποτελεσματικότητα κατά της σοβαρής ελονοσίας τον πρώτο χρόνο, όμως έπεσε σχεδόν στο μηδέν τέσσερα χρόνια αργότερα. Τα αποτελέσματα για την πρόληψη των θανάτων, δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους New York Times, η ελονοσία που εκδηλώνεται με επικίνδυνα για τη ζωή συμπτώματα, αντιπροσωπεύει έως και τους μισούς θανάτους από τη νόσο και θεωρείται ένας αξιόπιστος δείκτης θνησιμότητας, όπως σχολιάζει η δρ Μάρι Χάμελ, υπεύθυνη του προγράμματος εμβολίων της ελονοσίας στον ΠΟΥ.

Ιστορικό γεγονός

Η έγκριση ενός αποτελεσματικού του εμβολίου, μετά από περισσότερο από έναν αιώνα προσπάθειών, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής. Το εμβόλιο, που ονομάζεται Mosquirix είχε αποδειχθεί αποτελεσματικό πριν από έξι χρόνια. Τώρα, μετά την επιτυχία των πιλοτικών προγραμμάτων ανοσοποίησης στη Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι, ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να κυκλοφορήσει σε όλη την υποσαχάρια Αφρική και σε άλλες περιοχές με μέτρια έως υψηλή μεταδοτικότητα της ελονοσίας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA