ΥΓΕΙΑ
19/10/2021 14:15

Πολλαπλό μυέλωμα: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι επιπλοκές της μορφής καρκίνου που πάσχει η Ντόρα Μπακογιάννη

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας καρκίνος που σχηματίζεται σε έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζεται πλασματοκύταρρα. Τα πλασματοκύτταρα βοηθούν να καταπολεμηθούν οι λοιμώξεις, δημιουργώντας αντισώματα που αναγνωρίζουν και επιτίθενται στα μικρόβια

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πολλαπλό μυέλωμα: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι επιπλοκές της μορφής καρκίνου που πάσχει η Ντόρα Μπακογιάννη
Πηγή: Unsplash
Ανάγνωση:

Εξηγήσεις για το τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα, από το οποίο πάσχει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, έδωσε η Καθηγήτρια Αιματολoγίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», καθώς και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης Μυελώματος, Ειρήνη Κατωδρύτου, μιλώντας στην ΕΡΤ. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν αιματολογικό καρκίνο.

Διαβάστε ακόμη: Ντόρα Μπακογιάννη: Η άγνωστη ιστορία με τον γιο επιχειρηματία που την έλεγε «γιαγιά»

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας καρκίνος που σχηματίζεται σε έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζεται πλασματοκύταρρα. Τα πλασματοκύτταρα βοηθούν να καταπολεμηθούν οι λοιμώξεις, δημιουργώντας αντισώματα που αναγνωρίζουν και επιτίθενται στα μικρόβια. Το πολλαπλό μυέλωμα προκαλεί τη συσσώρευση καρκινικών κυττάρων στον μυελό των οστών, όπου ξεπερνούν σε αριθμό τα υγιή κύτταρα αίματος. Αντί να παράγουν χρήσιμα αντισώματα, τα καρκινικά κύτταρα παράγουν ανώμαλες πρωτεΐνες που μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές.

Η θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα δεν είναι πάντοτε απαραίτητη για άτομα που δεν εμφανίζουν σημάδια ή συμπτώματα. Για άτομα με πολλαπλό μυέλωμα που χρειάζονται θεραπεία, διατίθενται αρκετές θεραπείες για τον έλεγχο της νόσου.

Τα συμπτώματα που έχει το πολλαπλό μυέλωμα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος μπορεί να ποικίλλουν και, στην αρχή της νόσου, μπορεί να μην υπάρχει κανένα. Όταν εμφανιστούν, μπορεί να είναι:

  • Πόνος στα οστά, ειδικά στη σπονδυλική στήλη ή στο στήθος σας
  • Ναυτία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Απώλεια όρεξης
  • Ψυχική ομίχλη ή σύγχυση
  • Κούραση
  • Συχνές λοιμώξεις
  • Απώλεια βάρους
  • Αδυναμία ή μούδιασμα στα πόδια
  • Υπερβολική δίψα

Οι Αιτίες για το πολλαπλό μυέλωμα

Δεν είναι σαφές τι είναι αυτό που προκαλεί το μυέλωμα. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι το μυέλωμα ξεκινά με ένα ανώμαλο πλασματοκύτταρο στον μυελό των οστών (τον μαλακό ιστό που παράγει αίμα και υπάρχει στο κέντρο των περισσότερων οστών). Τα ανώμαλα κύτταρα πολλαπλασιάζονται γρήγορα.

Επειδή τα καρκινικά κύτταρα δεν ωριμάζουν και στη συνέχεια πεθαίνουν όπως τα φυσιολογικά κύτταρα, συσσωρεύονται και, εν τέλει, τελικά κατακλύζουν την παραγωγή υγιών κυττάρων. Στον μυελό των οστών, τα κύτταρα μυελώματος γίνονται περισσότερα από τα υγιή λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια, οδηγώντας σε κόπωση και αδυναμία καταπολέμησης λοιμώξεων.

Τα κύτταρα μυελώματος συνεχίζουν να προσπαθούν να παράγουν αντισώματα, όπως κάνουν τα υγιή κύτταρα πλάσματος, αλλά παράγουν ανώμαλα αντισώματα που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός. Αντ’ αυτού, τα ανώμαλα αντισώματα (μονοκλωνικές πρωτεΐνες ή πρωτεΐνες Μ) συσσωρεύονται στο σώμα και προκαλούν προβλήματα, όπως βλάβη στους νεφρούς. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στα οστά που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Πιθανές επιπλοκές που έχει το πολλαπλό μυέλωμα

Συχνές λοιμώξεις: Τα κύτταρα μυελώματος αναστέλλουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Προβλήματα οστών: Το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί επίσης να επηρεάσει τα οστά σας, οδηγώντας σε πόνο στα οστά, αραίωση των οστών και κατάγματα.

Μειωμένη νεφρική λειτουργία: Το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη νεφρική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας. Τα υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα που σχετίζονται με τη διάβρωση των οστών μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα των νεφρών να φιλτράρουν τα απόβλητα του αίματος. Οι πρωτεΐνες που παράγονται από τα κύτταρα μυελώματος μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια προβλήματα.

Χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία): Καθώς τα κύτταρα μυελώματος ξεπερνούν σε αριθμό τα φυσιολογικά κύτταρα αίματος, το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία και άλλα προβλήματα αίματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΥΕΛΩΜΑ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ