Μενού
  • Α-
  • Α+

Σχεδόν διπλάσιος αριθμός θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις (ΚΑΠ)  καταγράφεται ετησίως στη χώρα μας, σε σχέση με το συνολικό αριθμό  θανάτων από COVID-19, διατηρώντας τες στην πρώτη θέση της λίστας με τις συχνότερες αιτίες θανάτου. Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι αποκαρδιωτικές, ωστόσο ενθαρρυντικές είναι οι εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης.

«Ο αριθμός  θανάτων  από COVID-19 στη χώρα μας ξεπέρασε  τους 15 000 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνεχίζουν να ευθύνονται για 30 000  θανάτους ετησίως. Το επόμενο στάδιο που θα αντιμετωπίσουμε με τις καρδιαγγειακές παθήσεις (όπως και με όλες τις χρόνιες) θα θυμίζει τοπίο μετά από τσουνάμι ή μεγάλες πυρκαγιές», ανέφερε ο Ιωάννης Γουδέβενος Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, τ. Πρόεδρος ΕΚΕ.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, η πανδημία ανάγκασε την επιτάχυνση εφαρμογής της ψηφιακής υγείας και δημιούργησε την ευκαιρία για  καλύτερη αντιμετώπιση των ΚΑΠ (ουδέν κακόν αμιγές καλού). Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τεχνολογίες διευκολύνουν την παρακολούθηση των παθήσεων, υπενθυμίζουν και προκαθορίζουν τις μεταβολές στη φαρμακευτική αγωγή  και υποστηρίζουν τις αλλαγές στη συμπεριφορά. Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση τεχνητής νοημοσύνης με την ικανότητα ν ανακαλύπτει ευρήματα από δεδομένα που η ανθρώπινη πλευρά δεν μπορεί στο ΗΚΓ (βελτίωση στη διάγνωση και πρόβλεψη αρρυθμιών)  και κυρίως στην απεικόνιση είναι ένα άλλο παράδειγμα. 

«Η δυνατότητα παρακολούθησης των ΚΑΠ από μακριά (τηλειατρική) φάνηκε ξεκάθαρα στην εποχή της πανδημίας… Πρόσωπο με πρόσωπο ιατρική συνάντηση δεν ήταν εύκολη σε πολλές περιπτώσεις. Οι ψηφιακές τεχνολογίες  με τη δυνατότητα ελέγχου από μακριά  κάνει το κόσμο να νοιώθει ασφαλής στην αρρώστια  και στη υγεία τους. Ένα ψηφιακό εργαλείο στην Αγγλία για τον έλεγχο της υπέρτασης και ένα ανάλογο στην Ελλάδα (thessHF) για παρακολούθηση της καρδιακής  ανεπάρκειας  αποτελούν δυο καλά παραδείγματα

Η ΨΥ πέρα από το ρόλο της  στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ΚΑΠ μπορεί να παίξει ρόλο και στις υγειονομικές ανισότητες (άνεργοι, άποροι, ρομά, μετανάστες) και  να βελτιώσει την πρόσβαση σε μονάδες υγείας σε φτωχούς πληθυσμούς (απομακρυσμένα αγροτικά ιατρεία, νοσοκομεία με ελλιπή στελέχωση). Καθώς η ΨΥ επεκτείνεται, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναθεωρήσουν προσεγγίσεις στην επένδυση της  ιατρικής εκπαίδευσης και των τεχνολογικών υποδομών στην πρόσβαση... Η Ψηφιακή Υγεία αποτελεί μια νέα κανονικότητα. Οι λύσεις της  δεν αποτελούν πανάκεια και πρέπει να είναι συμπληρωματικές σε ένα πλήρως εξοπλισμένο σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο κ. Γουδέβενος.

Καρδιαγγειακή αξονική  τομογραφία: Μια εξέταση για πόνο στο στήθος και όχι μόνο

«Η αξονική στεφανιογραφία αποτελεί την μόνη μη επεμβατική μέθοδο για την διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, και επιτρέπει ανίχνευση και χαρακτηρισμό των αθηρωματικών πλακών…Με τις σύγχρονες τεχνολογίες, μπορούμε όχι μόνο να χαρακτηρίσουμε το βαθμό στένωσης σε μια στεφανιαία αρτηρία, αλλά μπορούμε ακόμα και να προσδιορίσουμε την αιμοδυναμική σημαντικότητα μιας στένωσης (με τη μέθοδο CT-FFR) αλλά και να μελετήσουμε τα χαρακτηριστικά της ίδιας πλάκας, που την κάνουν ευάλωτη. Με την μελέτη των αλλαγών που συμβαίνουν στο περιαγγειακό λίπος, έχουμε δείξει ότι μπορούμε να προσδιορίσουμε ακόμα και το βαθμό φλεγμονής στης στεφανιαίες αρτηρίες, προβλέποντας όχι μόνο ποιες πλάκες είναι ευάλωτες, αλλά και ποιοι ασθενείς είναι ευάλωτοι για την ανάπτυξη πλακών, πριν καν αυτές εμφανιστούν! 

Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, αυτές οι αναλύσεις έχουν μεταφερθεί στην κλινική πράξη, και πρόσφατα έχουμε παρουσιάσει την πρώτη εφαρμογή (regulatoryclearedmedicaldevice), που έχει εγκριθεί από τα ελεγκτικά σώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρήση στην κλινική πράξη», ανέφερε ο Χαράλαμπος Αντωνιάδης, Καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καινούργια εφαρμογή μπορεί να αναλύει τις εικόνες από την  αξονική στεφανιογραφία απευθείας από το νοσοκομείο όπου γίνονται, και με τεχνητή νοημοσύνη ερμηνεύει τις εικόνες (αθηρωματικό φορτίο, φλεγμονή του περιαγγειακού λίπους). Αφού εκτιμήσει την ποσότητα του ευάλωτου αθηρωματικού φορτίου και τους παράγοντες κινδύνου, προσδιορίζει τον αναθεωρημένο απόλυτο κίνδυνο του ασθενούς για έμφραγμα του μυοκαρδίου. «Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να κατευθύνουμε την εφαρμογή μέτρων για πρόληψη των εμφραγμάτων. Η μέθοδος αυτή που έχει αναπτυχθεί από ομάδα Ελλήνων ερευνητών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εφαρμόζεται ήδη σε πολλά νοσοκομεία στην Ευρώπη, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία, και μας επιτρέπει να μιλάμε για εξατομικευμένη ιατρική στην πράξη», σημείωσε. 

App για την καρδιακή ανεπάρκεια

Η ΕΚΕ έχει δημιουργήσει ειδική εφαρμογή για την καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς η αυτοδιαχείριση της νόσου από τον ασθενή σε καθημερινή βάση, χωρίς τη συχνή παρουσία του στις δομές υγείας, ειδικά λόγω της πανδημίας, κρίθηκε αναγκαία και σωτήρια.

«Η εφαρμογή KARDIA HF της ΕΚΕ, η οποία έχει δημιουργηθεί για όλα τα κινητά τηλέφωνα, είναι μία εφαρμογή που προσπαθεί να προσφέρει στον ασθενή δυνατότητα αυτοεκπαίδευσης,  καθώς υπάρχουν έτοιμα κείμενα και οι πιο συνήθεις ερωτήσεις που μπορεί ο ασθενής  με καρδιακή ανεπάρκεια να κάνει στο γιατρό του. Υπάρχουν έτοιμες οι απαντήσεις, ενώ υπάρχουν και κείμενα που περιλαμβάνουν ακόμα και συνταγές μαγειρικής που μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή στο τι να τρώει και τι να αποφεύγει. Επίσης υπάρχουν συμβουλές για λεζάντες τροφίμων που πρέπει να ξέρει κανείς για τις κρυφές πήγες άλατος που κρύβονται πίσω από διάφορα τρόφιμα, αλλά το σημαντικό είναι ότι μπορεί να στέλνει ο ασθενής καθημερινές κλινικές πληροφορίες προς το γιατρό του, ακόμα και την υπενθύμιση στο ραντεβού του και να έχει μία απάντηση άμεση από τον θεράποντά του ιατρό σε οποιοδήποτε περιβάλλον, είτε αυτό αποτελεί ένα μήνυμα sms , είτε messenger είτε άλλη γνωστή εφαρμογή που έχουμε μέσα στο κινητό μας τηλέφωνο», δήλωσε από την πλευρά της η Διευθύντρια ΕΣΥ, Α’ Καρδιολογική Κλινική, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΓΝΑ και Σύμβουλος του Δ.Σ. της ΕΚΕ, Χριστίνα Χρυσοχόου.

«Απόλαυσε τη ζωή… με την καρδιά σου!»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ιωάννης Κανακάκης, Διευθυντής Καρδιολογίας, Θεραπευτική Κλινική ΓΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Πρόεδρος ΕΚΕ, παρουσίασε τους στόχους και την πολύπτυχη θεματολογία του συνεδρίου καθώς και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον των συνέδρων και ευρύτερα της Καρδιολογικής Κοινότητας για τη συγκεκριμένη επιστημονική συνάντηση.

Ταυτόχρονα  με αφορμή το Συνέδριο εγκαινιάστηκε η Εκστρατεία Ενημέρωσης για τη Σταθερή Στηθάγχη «Απόλαυσε τη ζωή… με την καρδιά σου!», η οποία αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη/ φιλοξενία της εταιρείας Menarini Hellas. 

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προσφέρει στους ασθενείς έγκυρη, εύληπτη και περιεκτική πληροφόρηση για τη σταθερή στηθάγχη, ώστε σε συνεργασία με τον καρδιολόγο τους, να οδηγηθούν στη βέλτιστη διαχείριση της πάθησής τους, παραμένοντας δραστήριοι και ενεργητικοί. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα όπου οι γνωστοί ηθοποιοί Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Κώστας Αρζόγλου, Φωτεινή Ντεμίρη και Κάρμεν Ρουγγέρη μεταφέρουν στους τηλεθεατές το μήνυμα ότι σήμερα η σταθερή στηθάγχη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και τους παρακινούν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. 

Ταυτόχρονα, στην ιστοσελίδα www.metinkardiasou.gr παρέχονται πληροφορίες για την αιτιολογία, τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης, συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, καθώς και αρθρογραφία σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η καμπάνια υποστηρίζεται επίσης από τη δημιουργία σελίδας Facebook και ενέργειες διαδικτυακής προβολής. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA