Μενού
  • Α-
  • Α+

Με αργούς ρυθμούς προχωρά ο αντιγριπικός εμβολιασμός, σε μία περίοδο που η επικείμενη πιθανότητα συνύπαρξης των επιδημιών της γρίπης και της COVID-19 προκαλεί έντονη ανησυχία. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), μέχρι τις 13 Νοεμβρίου είχαν  συνταγογραφηθεί 2.474.923 και είχαν διενεργηθεί 2.101.500 αντιγριπικά εμβόλια

Από αυτά τα 1.228.000 αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ ακολουθούν οι ενήλικες και παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη (90.000), με άσθμα (249.000), παιδιά με καρδιακή νόσο (56.000,) παιδιά και ενήλικες με ανοσοκαταστολή (45.000), έγκυες (8.528) κ.ά.. Παρά τον ταχύ ρυθμό προόδου στους τομείς της διάγνωσης, της θεραπείας και του εμβολιασμού κατά του ιού SARS-CoV-2, ο πληθυσμός παραμένει ευάλωτος σε πιθανή ταυτόχρονη  επιδημία γρίπης και COVID-19, που μπορεί να επιφέρει δραματικές συνέπειες στη νοσηρότητα και τη θνητότητα αλλά και στην πίεση στο ήδη πιεσμένο σύστημα υγείας.

Σε έρευνα που παρουσίασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, η συν-λοίμωξη ιού της γρίπης και κορονοϊού συσχετίστηκε με αυξημένη εισαγωγή στη ΜΕΘ και υψηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με τις βακτηριακές συν-λοιμώξεις. Τα δύο τρίτα των βαρέως πασχόντων ασθενών με COVID-19 που απεβίωσαν, είχαν συν-λοίμωξη και η γρίπη H1N1 ήταν το μόνο παθογόνο για το οποίο διαπιστώθηκε άμεση σχέση με τη θνησιμότητα.

Άλλη έρευνα καταδεικνύει ότι ο ιός της γρίπης ενισχύει την έκφραση των μορίων ACE2 που είναι απαραίτητα για τη μόλυνση του πνεύμονα από τον κορονοϊό. Οι αλλαγές στην έκφραση του κυτταρικού υποδοχέα του κορονοϊού ACE2 από τον ιό της γρίπης μπορούν να αυξήσουν την ευπάθεια στην φλεγμονή των πνευμόνων και την πνευμονία κατά τη διάρκεια ιογενών συν-λοιμώξεων γρίπης και κορονοϊού. «Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τις προσπάθειες πρόληψης και θεραπείας των λοιμώξεων από τη γρίπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Μικρή προστασία από τον κορονοϊό

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  από το 2010, μόνο στις ΗΠΑ, καταγράφονται από 12.000 έως 61.000 θάνατοι ετησίως.  Το μέγεθος της νοσηρότητας και της θνησιμότητας για κάθε έτος αντικατοπτρίζει τον βαθμό γενετικής μετατόπισης ή μετατόπισης στο κυρίαρχο στέλεχος του ιού της γρίπης και στην αποτελεσματικότητα και κάλυψη του εμβολιασμού κατά της νόσου. Ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι κάποια αντισώματα από το εμβόλιο της γρίπης προσφέρουν μια μικρή προστασία και κατά του κορονοϊού.

«Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προστατεύει μόνο οριακά τους ανθρώπους από τη μόλυνση από τον Sars-Cov-2. Ωστόσο, ο αντιγριπικός εμβολιασμός παραμένει σημαντικός για να μειωθεί ο κίνδυνος ταυτόχρονης μόλυνσης της γρίπης και του κορονοϊού. Επειδή η γρίπη και η COVID-19 παρουσιάζονται με παρόμοια συμπτωματολογία και απασχολούν τους ίδιους ιατρικούς πόρους, το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του αριθμού των ασθενών με σοβαρή γρίπη, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι που μπορεί να είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση ενός άλλου κύματος ασθενών με COVID-19», εξήγησε ο κ. Γραβάνης.

Πώς εκμηδενίστηκαν οι θάνατοι

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν της σημασία της εκτεταμένης εφαρμογής του εποχιακού εμβολιασμού κατά της γρίπης και της διατήρηση των γενικών μέτρων πρόληψης (μάσκες, υγιεινή των χειρών, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού κλπ) έως ότου επιτευχθεί η ανοσία της κοινότητας μέσω  των εμβολιασμών κατά του SARS-CoV-2 ή / και μέσω της φυσικής λοίμωξης.

Όπως φαίνεται από στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά την περίοδο 2020 – 2021, η δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη. Καταλυτική υπήρξε η επίδραση των γενικών μέτρων πρόληψης (μάσκες, υγιεινή των χειρών, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού κλπ), τα οποία απέτρεψαν κατά το δυνατόν τη μετάδοση του SARS CoV-2 και συνακόλουθα των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση των επισκέψεων του κοινού στις υγειονομικές δομές για αναζήτηση περίθαλψης, ενώ ο τεράστιος φόρτος εργασίας στις δομές περίθαλψης και η επικέντρωση των πλείστων προσπαθειών στην αντιμετώπιση της COVID-19 λοίμωξης ελαχιστοποίησαν το ενδιαφέρον για τη περαιτέρω διερεύνηση των αρνητικών για SARS-CoV-2 αναπνευστικών λοιμώξεων.

Ο εκμηδενισμός των θανάτων στη χώρα μας από τη γρίπη κατά τη συγκεκριμένη περίοδο αποδίδεται, επίσης, στους πάνω από 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς που διενεργήθηκαν στην Ελληνική επικράτεια. Με δεδομένο, όμως, ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA