Μενού
  • Α-
  • Α+

Κατηγορηματικό «όχι» στην επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας στις θέσεις τους είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Παρασκευή, με θέμα την πανδημία. «Είναι σαφής η βούληση της κυβέρνησης ότι για όσο υπάρχει ο κίνδυνος της πανδημίας δεν τίθεται θέμα να επιστρέψουν εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ο αριθμός των ανεμβολίαστων υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα, δηλαδή άνω των 6.000. «Φαίνεται ότι μετά την πρώτη προσέλευση για την πρώτη δόση έχουμε περάσει στον σκληρό πυρήνα του κόσμου που δεν πάει να εμβολιαστεί», σημείωσε. Υπενθυμίζεται ότι σε ποσοστό άνω του 50% πρόκειται για λοιπό υγειονομικό ή διοικητικό προσωπικό, περίπου 2.500 είναι νοσηλευτές και περίπου 500 είναι γιατροί. 

«Προκηρύχθηκαν όλες οι θέσεις και για τρίμηνα, ενώ έγιναν και μεταφορές μεταξύ των δομών. Στο κομμάτι των γιατρών πρόβλημα υπήρχε σε αναισθησιολόγους, μία ειδικότητα που δεν υπήρχε στον ιδιωτικό τομέα, αλλά με την παροχή κινήτρων μπήκαν κάποιοι ιδιώτες, με τη δυνατότητα να κάνουν τις εφημερίες. Έχουμε προσλάβει άνω των 12.000 λοιπό επικουρικό προσωπικό. Όσους επικουρικούς μας ζητούν τα νοσοκομεία για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων και για άλλες θέσεις γίνονται δεκτές. Το πρόβλημα αναφέρεται κυρίως σε νοσηλευτές γιατί δεν υπάρχουν και όσοι υπάρχουν εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας. 

«Άρα το κενό καλύπτεται με τις προσλήψεις που έχουν γίνει, με τις προσλήψεις που συνεχίζουν να γίνονται αλλά και με την παρουσία ιδιωτών στο σύστημα, είτε οικειοθελώς με τα κίνητρα που δόθηκαν είτε με την επίταξη των υπηρεσιών» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην επίταξη, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι στις επιβαρυμένες περιοχές, υπήρξε συνεργασία με Ιατρικούς Συλλόγους και δηλώθηκαν κάποιες οικειοθελείς συμμετοχές, ωστόσο οι ανάγκες ήταν μεγαλύτερες και από σήμερα αποστέλλονται ειδοποιήσεις. Ειδικά στη Θεσσαλία και στη βόρεια Ελλάδα θα είναι γύρω στις 80 και θα επεκταθεί το μέτρο εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει

Ο κ. Πλεύρης εκτίμησε ότι το ΕΣY ναι μεν πιέζεται αλλά αντέχει και αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να στηριχθεί. «Έχουν υπερδιπλαστεί οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν. Όλες όσες μπήκαν στο σύστημα διαθέτουν τις τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες ορίζονται και λειτουργούν απολύτως σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής πράξης. Παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες και τεχνική υποδομή, ώστε αν χρειαστεί για κάποιο διάστημα να γίνει διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ, αυτή να πληροί πλήρως τις προϋποθέσεις, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η μετακίνηση του ασθενούς», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Επιπλέον, έχουν προσληφθεί άνω των 12.000 λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμοι και 2.000 επικουρικοί γιατροί».

Αναφερόμενος στην ενίσχυση από τον ιδιωτικό τομέα, επεσήμανε ότι έχει διατεθεί στο ΕΣΥ  το σύνολο των κενών κλινών του ιδιωτικού τομέα, σε διαχείριση του ΕΚΑΒ και παράλληλα στις περιοχές που υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, έχουν διατεθεί άνω των 700 απλών κλινών, όπου εξυπηρετούνται κατά 70% περιστατικά κορονοϊού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA