Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο αρχικός εμβολιασμός δεν επαρκεί για την ανάπτυξη της συλλογικής ανοσίας, η οποία αποτελεί καθοριστική παράμετρο για την έξοδο από την πανδημία, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Δημήτριος Παρασκευής, μιλώντας από το βήμα του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, σχετικά με τις προοπτικές εξόδου από την υγειονομική κρίση.

Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός: Συνηθισμένες οι παρενέργειες και οι αλλεργίες στα παιδιά 5 έως 11 ετών – Τι είπε ο Μόσιαλος για τους φόβους των γονέων

«Η παράμετρος που θα καθορίσει το αν ο κορονοϊός θα προκαλεί ένα ήπιο νόσημα ή όχι είναι η ανάπτυξη της συλλογικής ανοσίας, η οποία όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια και το εύρος της ανοσίας που μας προσφέρει το εμβόλιο ή η φυσική λοίμωξη, την ανάπτυξη των μεταλλαγμένων στελεχών καθώς και από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με ιδιότητες του ιού, όπως κλιματολογικοί παράγοντες, περιβαλλοντικοί παράγοντες κοκ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στη διάρκεια στο χρόνο, τόνισε ότι η ανοσία και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνονται σημαντικά σε ό,τι αφορά την μόλυνση, ενώ παραμένουν σε σημαντικά επίπεδα όσον αφορά στη νοσηλεία, κάτι που έχει προκύψει από πολλές μελέτες. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αναμνηστική δόση, υπογραμμίζοντας ότι παρέχει σημαντική προστασία, η οποία αρχίζει να εμφανίζεται 8 ημέρες μετά τη χορήγησή της.

Μετάλλαξη Ομικρον: Εν αναμονή των εξελίξεων

Τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο αναπάντητο ερώτημα παραμένει το τι θα συμβεί παρουσία του νέου στελέχους Όμικρον. «Το στέλεχος Όμικρον έχει πολύ μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Πολύ πρόσφατα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η εξουδετερωτική δράση στα άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί και μολυνθεί με διαφορετικά στελέχη μειώνεται κατά περίπου 40 φορές για το Όμικρον, σε σχέση με τα αρχικά στελέχη. Σε δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, που ανακοινώθηκαν το Σάββατο, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, φαίνεται ότι σε όσους έχουν λάβει αναμνηστική δόση η αποτελεσματικότητα στην παραλλαγή Όμικρον είναι συγκρίσιμη με την αποτελεσματικότητα σε σχέση με τη Δέλτα, αλλά το διάστημα εμπιστοσύνης είναι σχετικά μεγάλο», εξήγησε ο κ. Παρασκευής.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε δεδομένα από τη Νότια Αφρική τα οποία δείχνουν ότι ο αριθμός νοσηλειών και θανάτων είναι μικρότερος, δεδομένου του αριθμού των περιστατικών με την παραλλαγή Όμικρον, σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους. Αυτό είναι ενδεχομένως ένα ενδεικτικό ηπιότερης νόσου, για το οποίο ακόμα η επιστημονική κοινότητα είναι πολύ επιφυλακτική, εκτίμησε ο καθηγητής.

«Αναμφισβήτητα, η συλλογική ανοσία δεν μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με τον αρχικό εμβολιασμό. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο. Απουσία μεταλλαγμένων στελεχών, τύπου Όμικρον, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά αναφορικά με την προστασία της αναμνηστικής δόσης ή της μόλυνσης επιπλέον του εμβολιασμού.

Αν δεν είχαμε το στέλεχος Όμικρον η αναμνηστική δόση ή η μόλυνση επιπλέον του εμβολιασμού μέχρι τώρα δείχνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της ανοσίας αλλά και στο εύρος της ανοσίας έναντι “δύσκολων” στελεχών, όπως του στελέχους Βήτα. Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση παρουσία της παραλλαγής Όμικρον», ανέφερε ο κ. Παρασκευής. 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αναμφισβήτητα η Όμικρον θα μπορεί πλέον να μολύνει περισσότερο τα άτομα που έχουν αναπτύξει ανοσία, πλην αυτών που έχουν κάνει αναμνηστική δόση, αλλά η προστασία του εμβολίου θα είναι σημαντική σε ό,τι αφορά τη σοβαρή νόσο και το θάνατο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA