ΥΓΕΙΑ
22/12/2021 16:17

Κορονοϊός και γιορτές: Μαθαίνοντας από το παράδειγμα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ

Πριν από λίγο καιρό στις ΗΠΑ τιμήθηκε η εορτή των Ευχαριστιών ή Thanksgiving. Πολλοί άνθρωποι μετακινήθηκαν, οικογένειες και φίλοι συγκεντρώθηκαν γύρω από κοινό τραπέζι - Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν κατά 20% οι νοσηλείες από κορονοϊό

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός και γιορτές: Μαθαίνοντας από το παράδειγμα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ
Πηγή: Unsplash
Ανάγνωση:

Ειδικοί από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) καταγράφουν σε άρθρο* τους τον αντίκτυπο που είχε στην επιδημία κορονοϊού η εορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ και δίνουν οδηγίες προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχες συνέπειες από την περίοδο των γιορτών στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη: Πανελλαδική έρευνα: 2 στους 10 δεν φοβούνται τον κορονοϊό και δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια

Πριν από λίγες εβδομάδες στις ΗΠΑ τιμήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η εορτή των Ευχαριστιών ή Thanksgiving. Πολλοί άνθρωποι μετακινήθηκαν, ενώ οι περισσότερες οικογένειες και φίλοι συγκεντρώθηκαν γύρω από κοινό τραπέζι. Αντίστοιχες όμορφες συνήθειες η Ελληνική κοινωνία επιθυμεί να βιώσει στην περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τι μάθαμε όμως από την περίοδο του Thanksgiving στις ΗΠΑ σχετικά με τον κορoνοϊό;

Αυξήθηκαν κατά 20% οι νοσηλείες μετά το Thanksgiving

Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία, τουλάχιστον 34 πολιτείες παρουσιάζουν υψηλότερο μέσο όρο κρουσμάτων σήμερα συγκριτικά με πριν από την εορτή των Ευχαριστιών. Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα βορειοανατολικά της χώρας. Ο εθνικός μέσος όρος 7 ημερών για νέα κρούσματα έχει αυξηθεί πάνω από 120.000 την ημέρα, σημειώνοντας άλμα κατά περίπου 22% τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αρχίζουν επίσης να αυξάνονται, κατά περίπου 20% συγκριτικά με τέλη Νοεμβρίου.

Ορισμένες πολιτείες, όπως το Michigan και το New Hampshire, ανέφεραν αριθμούς ρεκόρ νοσηλειών την περασμένη εβδομάδα και ζήτησαν βοήθεια από τον αμερικανικό στρατό για την υποστήριξη του προσωπικού των νοσοκομείων. Επιπρόσθετα, οι θάνατοι από COVID-19 αυξήθηκαν κατά περίπου 5% τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας τους 800.000 συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα τρία τέταρτα αυτών των θανάτων, ή 600.000 από 800.000, αφορούσαν άτομα άνω των 65 ετών.

Τα λύματα δείχνουν ότι έρχονται τα χειρότερα

Μάλιστα σε αρκετές πολιτείες τα δείγματα λυμάτων δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις του κορονοϊού αυξάνονται και προβλέπεται ότι οι αριθμοί πιθανότατα θα χειροτερέψουν τον επόμενο μήνα. Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν πώς η νέα μετάλλαξη Όμικρον έχει επηρεάσει την αύξηση των κρουσμάτων. Στις περισσότερες πολιτείες έχουν αναφερθεί σχετικά κρούσματα, τουλάχιστον 75 γνωστά σε 30 πολιτείες, αν και η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να αποτελεί το 99% των νέων κρουσμάτων.

Τι μπορούμε να κάνουμε ενόψει των Χριστουγεννιάτικων διακοπών μας και μαθαίνοντας από το παράδειγμα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ; Ενθαρρύνουμε όλους τους συμπολίτες μας:

  1. να εμβολιαστούν
  2. οι εμβολιασμένοι να λάβουν αναμνηστική δόση
  3. να πραγματοποιούν τεστ ανίχνευσης κορονοϊού πριν τις οικογενειακές ή φιλικές μαζώξεις
  4. να γίνεται χρήση μάσκας, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους
  5. να ακολουθούν γενικούς κανόνες υγιεινής με συχνό πλύσιμο χεριών

Πρόσφατα, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που ο αμερικανικός FDA ενέκρινε το πρώτο από τα τρία εμβόλια που προσφέρουν προστασία έναντι του κορονοϊού. Η επιστήμη έκανε το χρέος της και σε σύντομο χρονικό διάστημα παρέδωσε στην κοινωνία ένα ισχυρό και ασφαλές «όπλο». Ας κάνουμε όλοι το δικό μας χρέος, ας έχουμε υπομονή και ας ευχηθούμε να είναι αυτά τα τελευταία Χριστούγεννα που το θέμα του κορονοϊού μας ταλανίζει τόσο.

*Το άρθρο επιμελήθηκαν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής - Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής - Αιματολογίας - Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΚΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΗΠΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ