ΥΓΕΙΑ
14/01/2022 15:27

Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η προστασία των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca

Η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια έναντι της κορονοϊού φθίνει με την πάροδο του χρόνου μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του AstraZeneca ή του Pfizer/BioNTech, επισημαίνουν ειδικοί του ΕΚΠΑ

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η προστασία των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca
Εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού (πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)
Ανάγνωση:

Η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια έναντι της κορονοϊού φθίνει με την πάροδο του χρόνου μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του AZD1222 (AstraZeneca) ή του BNT162b2 (Pfizer/BioNTech), επισημαίνουν ειδικοί του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνοψίζοντας τα δεδομένα πρόσφατης δημοσίευσης στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine.

Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πώς το δηλώνουν όσοι εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό

Οπως προκύπτει, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς την προστασία από συμπτωματική νόσο COVID-19 λόγω της μετάλλαξης Δέλτα κορυφώθηκε στις πρώτες εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου και ακολούθως εμφάνισε μείωση. Στις 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα ως προς την προστασία από συμπτωματική νόσο COVID-19 έφτασε στο 44,3% για το AstraZeneca και στο 66,3% για το Pfizer.

Η φθίση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ήταν πιο εκσεσημασμένη για τους ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω συγκριτικά με όσους είχαν ηλικία 40 με 64 έτη. Στις 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς την προστασία από τη νοσηλεία ήταν 80% για το AstraZeneca και 91,7% για το Pfizer. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα ως προς την προστασία από θάνατο ήταν 84,8% για το AstraZeneca και 91,9% για το Pfizer.

«Η φθίση της αποτελεσματικότητας ως προς τη νοσηλεία ήταν εντονότερη στα άτομα 65 ετών και άνω και σε άτομα 40 με 64 ετών με συννοσηρότητες συγκριτικά με υγιή άτομα. Συμπερασματικά, η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός έναντι της συμπτωματικής COVID-19 φθίνει σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η προστασία του εμβολίου έναντι της νοσηλείας και του θανάτου παραμένει ισχυρή ακόμα και μετά τις 20 εβδομάδες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Οι πιο ηλικιωμένοι και όσοι έχουν συννοσυρότητες εμφανίζουν μεγαλύτερη πτώση του επιπέδου προστασίας και επομένως αξίζει να προτεραιοποιηθούν στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων», αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ PFIZER ASTRAZENECA
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ