ΥΓΕΙΑ
04/02/2022 19:39

Ελλείψεις φαρμάκων: Επανέρχεται η απαγόρευση εξαγωγών  – Η αντίδραση του ΠΦΣ

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων να επαναφέρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές φαρμάκων. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατέκρινε με επιστολή του την απόφαση, θεωρώντας την άτοπη δεδομένων των εκτεταμένων ελλείψεων που έχουν καταγραφεί

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ελλείψεις φαρμάκων: Επανέρχεται η απαγόρευση εξαγωγών  – Η αντίδραση του ΠΦΣ
Πηγή: Pexels
Ανάγνωση:

Nέα απόφαση του ΕΟΦ επαναφέρει προσωρινά την απαγόρευση εξαγωγών για 22 σκευάσματα, έπειτα από πρόσφατη άρση των περιορισμών, σε μια περίοδο που οι ελλείψεις φαρμάκων προκαλούν τεράστια αναστάτωση στην αγορά και τους ασθενείς.

Διαβάστε επίσης: «Εγώ & ο Μεταστατικός Καρκίνος του Μαστού»: Νέο site της Pfizer Hellas για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Η άρση της απαγόρευσης είχε προκαλέσει την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο οποίος με ανακοίνωσή του είχε εξαπολύσει «βολές» κατά του Οργανισμού, μιλώντας για «εκτός κάθε λογικής» απόφαση.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Οργανισμού, Δημήτρη Φιλίππου, ο ΠΦΣ τονίζει ότι η νέα απόφαση δεν αντικατοπτρίζει στο ελάχιστο τη συνολική εικόνα των πραγματικών ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών, ζητώντας «γενναίες αποφάσεις και τομές στη λειτουργία της επιτήρησης της διακίνησης των φαρμάκων».

Ολόκληρη η επιστολή του ΠΦΣ προς τον πρόεδρο του ΕΟΦ:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πλήρους απελευθέρωσης των εξαγωγών φαρμάκων, που αποδεδειγμένα είναι ελλειπτικά, εκδώσατε στις 2/2/2022 «Προσωρινή Απαγόρευση των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης» για φαρμακευτικά προϊόντα που περιλαμβάνονται «μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των εν λόγω φαρμάκων στην αγορά».

Η απόφαση σας αυτή δεν αντικατοπτρίζει στο ελάχιστο τη συνολική εικόνα των πραγματικών ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στο καθημερινό έργο της εκτέλεσης συνταγών για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών οι οποίοι θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται, αφού από τη λίστα των φαρμάκων τα οποία συμπεριλαμβάνει η απόφαση απουσιάζει η πλειοψηφία των σκευασμάτων του πίνακα, τον οποίο εγκαίρως είχαμε υποβάλλει με αποδεδειγμένα ελλειπτικά φάρμακα.

Η παρέμβαση σας θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα και όχι προσωρινό όπως αναγράφεται σε αυτήν, κάνοντας αναφορά σε «μη αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων» που ούτε ελέγχεται, ούτε τηρείται από τους εξαγωγείς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου η άρση της απόφασης με νέα που θα την τροποποιεί ή θα την ανατρέπει.

Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και τομές στη λειτουργία της επιτήρησης της διακίνησης των φαρμάκων σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας (επανειλημμένα σας έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας) λαμβανομένης υπόψιν και αξιοποίησης της
λίστας των ελλειπτικών φαρμάκων την οποία καταρτίζουν και αποστέλλουν στον Οργανισμό οι καθόλα αρμόδιοι για τις ελλείψεις, φαρμακοποιοί της κοινότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΟΦ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ