Μενού
  • Α-
  • Α+

Χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου και δεν το γνωρίζουν, καθώς δεν εμφανίζουν τα τυπικά συμπτώματα, όπως ο οξύς πόνος και πίεση στο στήθος ή η δύσπνοια.

Τα άτομα αυτά μπορεί να έχουν ήπιες και σύντομες εκδηλώσεις ή να εμφανίσουν παραπλανητικά συμπτώματα, όπως κακουχία, κόπωση, δυσπεψία, αναστάτωση στο στομάχι, άλγος στο σαγόνι, στο λαιμό ή/και στα χέρια. Ενόχληση στο κέντρο του θώρακα που διαρκεί αρκετά λεπτά, ή υποχωρεί και επανέρχεται, κρύος ιδρώτας ή αίσθημα ναυτίας ή ζάλης, μπορεί επίσης να υποδηλώνουν έμφραγμα.

Σύμφωνα με μελέτες, περίπου τα μισά εμφράγματα εκδηλώνονται χωρίς ή με ήπια συμπτώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απειλούν λιγότερο τη ζωή. Όπως κάθε έμφραγμα, έτσι και το «σιωπηλό» προκαλεί απόφραξη της ροής του αίματος στην καρδιά και πιθανή βλάβη στον καρδιακό μυ. Επιπλέον, τα εμφράγματα αυτά μπορούν να γίνουν πιο επικίνδυνα διότι ο ασθενής δεν τα αντιλαμβάνεται, με αποτέλεσμα να καθυστερεί να πάει στο γιατρό και να ακολουθήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Ένα «σιωπηλό» έμφραγμα αυξάνει τις πιθανότητες για δεύτερο έμφραγμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο. Ακόμα και αν δεν προκαλέσει το θάνατο, αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι παράγοντες κινδύνου για το «σιωπηλό» έμφραγμα είναι ίδιοι με εκείνους για το κοινό έμφραγμα, με τα τυπικά συμπτώματα, και περιλαμβάνουν την ηλικία, το διαβήτη, το υπερβολικό βάρος, το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, την υπέρταση, την υπερχοληστερολαιμία, την έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα κ.ά. Μπορεί να συμβεί και στα δύο φύλα, αλλά είναι πιο σύνηθες στις γυναίκες. Τα άτομα με παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ενημερώνουν το θεράποντα ιατρό τους για κάθε ύποπτο σύμπτωμα.

Πώς θα το καταλάβετε

Ο μόνος τρόπος για να καταλάβετε εάν έχετε υποστεί «σιωπηλό» έμφραγμα είναι να κάνετε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, ηχοκαρδιογράφημα κ.ά. οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν αλλαγές που σηματοδοτούν το σύμβαμα. Συχνά διαγιγνώσκεται εβδομάδες ή και μήνες αργότερα.

Συστάσεις Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την πρόληψη του εμφράγματος 

  • Υιοθετούμε υγιεινές συνήθειες από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ενηλικίωσης ώστε να προλάβουμε καρδιαγγειακά προβλήματα στο μέλλον.
  • Αναγνωρίζουμε και βγάζουμε από τη ζωή μας βασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η ανθυγιεινή διατροφή και η αποχή από την άσκηση.
  • Ελέγχουμε τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης: Αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης διατρέχουν όσοι καταναλώνουν πολύ αλάτι, ξεπερνούν το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος και δεν γυμνάζονται τακτικά. Η ιδανική αρτηριακή πίεση είναι 120/80 mmHg και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνά το ανώτατο όριο των 140/90 mmHg.
  • Ελέγχουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης: Πρέπει να αποφεύγουμε τα κορεσμένα και τα λιπαρά trans. Για αποτελεσματικότερη διαχείριση της χοληστερίνης, απαιτείται να τρώμε υγιεινά και να γυμναζόμαστε τακτικά.
  • Γυμναζόμαστε και διατηρούμε το βάρος μας μέσα στα όρια του φυσιολογικού. Ο φυσιολογικός Δείκτης Μάζας Σώματος για τους ενήλικες κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 24,9. Επίσης, η περίμετρος της μέσης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 εκατοστά για τους άντρες και τα 94 εκατοστά.
  • Ελέγχουμε τα επίπεδα σακχάρου, καθώς ο διαβήτης συνδέεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς.
  • Μαθαίνουμε τα τυπικά συμπτώματα του εμφράγματος: ενοχλήσεις στο στήθος, πόνος ή ενοχλήσεις σε ένα ή και τα δύο χέρια, τη μέση και την πλάτη, το σαγόνι ή το στομάχι, δύσπνοια και ναυτία.

Έμφραγμα ή στηθάγχη;

Τα άτομα με ισχαιμική καρδιοπάθεια μπορεί να εμφανίσουν πόνο στο στήθος (στηθάγχη) όταν μετακινούνται, αλλά αυτός ο πόνος σταματά μετά από λίγα λεπτά ανάπαυσης. Σε περίπτωση που δεν υποχωρεί, τότε πιθανότητα πρόκειται για έμφραγμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA