Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ηπατίτιδα σε παιδιά έχει προκαλέσει συναγερμό σε Ευρώπη και Αμερική με το ECDC να κρούει καμπανάκι, τονίζοντας πως στις χώρες με τα κρούσματα είναι Βρετανία, Ισπανία, Δανία, Ιρλανδία και Ολλανδία ενώ την ίδια στιγμή ερευνώνται 9 ύποπτα κρούσματα στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Και μπορεί στην Ελλάδα να μην έχει εντοπιστεί ακόμη κάποιο κρούσμα της μυστηριώδους επιδημίας με την ηπατίτιδα στα παιδιά, όμως ο ΕΟΔΥ είναι σε εγρήγορση και οι γιατροί ενημερώνουν για τα πιο κοινά συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά σε περίπτωση που τους παρουσιαστεί η ηπατίτιδα.

Διαβάστε ακόμηΗπατίτιδα στα παιδιά: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη - Το ECDC ανακοίνωσε κρούσματα σε 5 χώρες

«Στη χώρα μας δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία», αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Τα συμπτώματα που προκαλούν ανησυχία

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της 14ης Απριλίου, τα συμπτώματα που πρέπει να προβληματίσουν γονείς και ιατρούς είναι: ίκτερος, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμός κοπράνων, κνησμός, αρθραλγία / μυαλγία, πυρετός, ναυτία, εμετός ή κοιλιακό άλγος, λήθαργος ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάση ορού μεγαλύτερη των 500 IU/L.

Ερευνάται η σχέση της ηπατίτιδας με τον κορονοϊό

Σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί η ταυτόχρονη παρουσία του SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας. «Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που είναι η αιτιολογία αυτής της ηπατίτιδας. Εμείς εδώ, ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο είμαστε σε επιτήρηση και σε επαφή με κέντρα αναφοράς παιδιατρικά σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε τέτοιο κρούσμα. Δεν έχουμε κρούσμα στην χώρα μας αυτή την στιγμή που μιλάμε. Είμαστε σε φάση εγρήγορσης, δεν γνωρίζουμε, επιτηρούμε και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Μυστήριο με τα κρούσματα ηπατίτιδας στο εξωτερικό

Για το θέμα που απασχολεί την ιατρική κοινότητα μίλησε ο ιατρός Θεόδωρος Βασιλακόπουλος λέγοντας ότι τα περιστατικά ηπατίτιδας είναι άγνωστης αιτιολογίας. «Δεν υπάρχει κάποιος από τους γνωστούς ιούς (κορονοϊού) που φταίει. Δεν έχει εμφανιστεί ως παρενέργεια σε παιδιά που έχουν κάνει το εμβόλιο. Η σύνδεση από τη νόσηση των παιδιών από τον κορονοϊό και την ηπατίτιδα δεν είναι τεκμηριωμένη», δήλωσε.

«Θα περιμένουμε τους ειδικούς να διερευνήσουν ένα προς ένα αυτά τα περιστατικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησαν σε μεταμόσχευση. Θέλει πολύ μεγάλη επιτήρηση», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος. Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA