ΥΓΕΙΑ
03/05/2022 21:14

Κορονοϊός: Τα ποντίκια στις πόλεις δεν θα είναι η αιτία της επόμενης πανδημίας

Τα ποντίκια των πόλεων αναμφίβολα δεν θα είναι η αιτία της επόμενης πανδημίας, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα έρευνας από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός: Τα ποντίκια στις πόλεις δεν θα είναι η αιτία της επόμενης πανδημίας
Πηγή: Shutterstock
Ανάγνωση:

Τα ποντίκια θεωρούνται μεταδότες ασθενειών τουλάχιστον από την εποχή της πανούκλας, ωστόσο νέες έρευνες δείχνουν ότι τα τρωκτικά και άλλα ζώα της πόλης είναι πράγματι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία από ό,τι πιστεύαμε. Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον μελέτησαν δεδομένα για σχεδόν 3.000 θηλαστικά, περιμένοντας να ανακαλύψουν ότι αυτά που ζουν στο αστικό περιβάλλον έχουν περισσότερους ιούς οι οποίοι μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Ανακάλυψαν πράγματι ότι τα ζώα σε αστικά περιβάλλοντα είχαν σίγουρα δεκαπλάσιες ασθένειες, αλλά για αυτό μπορεί να ευθύνεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε: τα ποντίκια αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο 100 φορές περισσότερων μελετών σε σχέση με τα ποντίκια στην ύπαιθρο. Μόλις διορθώθηκε αυτή η μεθοδολογία, οι ερευνητές εξεπλάγησαν που διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια δεν είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν μια νέα ασθένεια σε σχέση με τα άλλα ζώα. Ωστόσο, «δεν είναι καλή ιδέα να πλησιάζεις πολύ την αστική πανίδα», είπε ο Γκρεγκ Αλμπερι, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution.

«Είναι απίθανο αυτά τα ζώα του αστικού περιβάλλοντος να είναι η αιτία της επόμενης 'ασθένειας Χ', αλλά συχνά παραμένουν αιτία γνωστών σοβαρών ασθενειών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενος το παράδειγμα της λεπτοσπίρωσης, μιας βακτηριακής ασθένειας που μεταδίδεται συνήθως από τα ποντίκια. «Επειδή εξετάζαμε εδώ και πολύ καιρό τα ζώα που ζουν στις πόλεις, γνωρίζουμε τόσα πολλά για τα παράσιτά τους που υπάρχουν ελάχιστα που είναι άγνωστα. Η πανίδα στην ύπαιθρο είναι πολύ πιο άγνωστη και πιο πιθανή να μας παράσχει την επόμενη μεγάλη απειλή», όπως δήλωσε.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που είναι σε τακτική επαφή με ποντίκια, είναι σωστό να περιγράφονται ως «σφουγγάρια ασθενειών», δήλωσε ο Τζόναθαν Ρίτσαρντσον, καθηγητής Αστικής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ. Ο Αλμπερι και ο συν-συγγραφέας της μελέτης, ο Κόλιν Κάρλσον, δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα έρευνες που δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο νέων επιδημιών.

Ανακάλυψαν ότι όταν ζώα όπως οι νυχτερίδες φεύγουν σε πιο δροσερές περιοχές, αναμιγνύονται για πρώτη φορά με άλλα είδη και δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τις ασθένειες που μπορεί αργότερα να μολύνουν τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τον Αλμπερι, τα θηλαστικά σε αστικά περιβάλλοντα όπως τα ποντίκια μπορεί να παίξουν έναν ρόλο στη διαδικασία αυτή. Οι έρευνές του για την υπερθέρμανση του πλανήτη έδειξαν επίσης ότι νέες ευκαιρίες για τους ιούς να μεταπηδούν από ένα ζώο στο άλλο θα εμφανίζονται πλέον πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές παρά στα δάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΠΟΝΤΙΚΙ ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ