Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα στέλεχος της ιλαράς εμφανίστηκε σε ασθενή που είχε επιστρέψει από τη Νιγηρία και σύμφωνα με τον Βρετανικό Οργανισμό Υγείας, η κατάστασή του είναι σοβαρή. Η ιχνηλάτηση των επαφών του συγκεκριμένου κρούσματος έχει ξεκινήσει και πλέον γίνεται αγώνας δρόμου ώστε να αποφευχθεί νέα μόλυνση.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Φόβοι για νέο μεγάλο κύμα τον φθινόπωρο - Οι υποπαραλλαγές της Ομικρον στη Νότια Αφρική

Η συγκεκριμένη παραλλαγή ονομάζεται «monkeypox» και εμφανίζεται σε μέρη της κεντρικής Αφρικής από τα παράσιτα των μαϊμούδων. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί καλά, αν καταναλώσει μολυσμένο ζώο φυσικά. Να σημειωθεί πως τα εμβόλια για την ιλαρά δεν «πιάνουν» τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν συνολικά 17.338 μολύνσεις, από 9.665 την ίδια περίοδο πέρσι. Η ιλαρά είναι μια ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια που μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά και τα βρέφη. Μεταδίδεται γρηγορότερα από τον Έμπολα, τη γρίπη ή τον νέο κορονοϊό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται τα πρακτορεία AFP-Reuters.

SOS για τα εμβολιαστικά κενά

Η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Κάθριν Ράσελ ανέφερε ότι το κενό στους εμβολιασμούς σε συνδυασμό με την επιστροφή στις κανονικές κοινωνικές επαφές μετά την πανδημία ήταν «η τέλεια καταιγίδα». «Η ιλαρά είναι κάτι παραπάνω από μια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Είναι μια πρώτη ένδειξη ότι υπάρχουν κενά στην παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, κενά τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ευάλωτα παιδιά», σημείωσε.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο ΠΟΥ επαναλάμβανε συνεχώς, τους τελευταίους μήνες, ότι υπήρχε κίνδυνος «απόλυτης καταστροφής» αν συνεχιζόταν η επικίνδυνη καθυστέρηση του εμβολιασμού των παιδιών λόγω της πανδημίας της Covid-19 και αν αίρονταν πολύ γρήγορα οι υγειονομικοί περιορισμοί. Οι πέντε χώρες με τα περισσότερα κρούσματα τους τελευταίους 12 μήνες ήταν η Σομαλία, η Λιβερία, η Υεμένη, το Αφγανιστάν και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 οι εκστρατείες εμβολιασμού βγήκαν εκτός προγράμματος και η κατάσταση δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί πλήρως. Στις αρχές Απριλίου 58 εκστρατείες σε 43 χώρες ήταν ακόμη σε αναβολή, γεγονός που επηρεάζει 212 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως μικρά παιδιά. Οι 19 από αυτές τις εκστρατείες αφορούσαν την ιλαρά, σύμφωνα με τη Unicef και τον ΠΟΥ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA