Μενού
  • Α-
  • Α+

Στα 219 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε όλο τον κόσμο, πέραν της Αφρικής όπου η νόσος είναι ενδημική, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Συνολικά 19 χώρες όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν εμφανίζεται συχνά -κυρίως στην Ευρώπη- έχουν επιβεβαιώσει τουλάχιστον ένα κρούσμα.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Πλεύρης: Τα δύο σενάρια για μέτρα που εξετάζονται για τον Σεπτέμβριο 

Εκτός από τις 11 χώρες της Αφρικής, τρεις χώρες συγκεντρώνουν επί του παρόντος τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα: το Ηνωμένο Βασίλειο, η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν ασυνήθιστα κρούσματα στις αρχές Μαΐου (71), η Ισπανία (51) και η Πορτογαλία ( 37), σύμφωνα με το ECDC. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που αλυσίδες μετάδοσης αναφέρονται στην Ευρώπη χωρίς γνωστούς επιδημιολογικούς δεσμούς με την Δύση ή την Κεντρική Αφρική, όπου η νόσος αυτή είναι ενδημική. Τα περισσότερα κρούσματα είναι νεαροί άνδρες, που αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι», αναφέρει η ίδια πηγή.

Ευλογιά των πιθήκων: Κρούσματα εκτός Ευρώπης

Η Ευρώπη συγκεντρώνει τα περισσότερα κρούσματα με 191, συμπεριλαμβανομένων 118 σε χώρες της ΕΕ. Ο Καναδάς (15), οι Ηνωμένες Πολιτείες (9), η Αυστραλία (2), το Ισραήλ (1) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1) είναι οι έξι μη ευρωπαϊκές χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από το ECDC τη Δευτέρα έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από την πρώτη καταμέτρησή του στις 20 Μαΐου, όταν η ίδια πηγή είχε μετρήσει 38 περιπτώσεις.

Τη Δευτέρα, στην πρώτη του αξιολόγηση κινδύνου, το ECDC είχε θεωρήσει ότι η πιθανότητα μετάδοσης στον γενικό πληθυσμό ήταν «πολύ χαμηλή» αλλά προειδοποίησε ότι όσοι είχαν πολλούς ερωτικούς συντρόφους -ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού- κινδυνεύουν περισσότερο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA