Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι επιδημιολόγοι είναι ανήσυχοι μετά την εμφάνιση της νέας παραλλαγής της μετάλλαξης Ομικρον του κορονοϊού. Πρόκειται για το στέλεχος BA.2.75 το οποίο έχει το «παρατσούκλι» Κένταυρος και έχει εμφανιστεί στην Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Γερμανία. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Γεμίζουν τα νοσοκομεία – Σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Η μετάλλαξη ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου και τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία -και κατά τα φαινόμενα γρηγορότερα από τα κρούσματα της μεταδοτικής μετάλλαξης BA.5. Στη συνέχεια η BA.2.75 εντοπίστηκε σε περίπου άλλες δέκα χώρες -ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Καναδά, μεταξύ άλλων. 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Nοσημάτων (ECDC) σημείωσε πως «πρόκειται για παραλλαγή υπό παρακολούθηση». Στενά παρακολουθεί το νέο στέλεχος και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παρότι ο επικεφαλής επιστήμονάς του δρ Soumya Swaminathan ανέφερε πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δείγματα για την αξιολόγηση της σοβαρότητάς του.

Κένταυρος: Το στέλεχος BA.2.75 της μετάλλαξης Ομικρον 

Εκτός από τη φαινομενικά ταχεία ανάπτυξή του και την ευρεία γεωγραφική διασπορά, οι ιολόγοι εστιάζουν και στον τεράστιο αριθμό περαιτέρω μεταλλάξεων που περιέχει το στέλεχος BA.2.75. Το νέο υποστέλεχος έχει οκτώ επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα σε σχέση με την ΒΑ.2, το στέλεχος προέλευσής του. Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους πως, λόγω αυτών των μεταλλάξεων, η ΒΑ.2.75 μπορεί να μην εμπίπτει στην ανοσία που έχουν αναπτύξει οι άνθρωποι κατά της ΒΑ.2. Με λίγα λόγια, κάποιος που έχει ήδη νοσήσει από την Όμικρον ΒΑ.2, μπορεί να νοσήσει ξανά αν έρθει σε επαφή με κρούσμα BA.2.75. 

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των κρουσμάτων BA.2.75 είναι μικρός και δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα. «Υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα για τη μετάλλαξη αυτή μέχρι στιγμής. Ωστόσο, έχει κάποια χαρακτηριστικά που μας έκαναν να την προσέξουμε» σημειώνει ο Ούλριχ Έλινγκ, γενετιστής και μοριακός βιολόγος στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA