ΥΓΕΙΑ
15/07/2022 16:03

Γιατροί – Φαρμακοποιοί Θεσσαλονίκης: Μετ’ εμποδίων η εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων πολιτών

Η απόφαση αυτή, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2022 ύστερα από τρεις συνεχόμενες αναβολές εφαρμογής της, αποκλείει τους ιδιώτες γιατρούς από το δικαίωμα συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Γιατροί – Φαρμακοποιοί Θεσσαλονίκης: Μετ’ εμποδίων η εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων πολιτών
Γιατροί – Φαρμακοποιοί Θεσσαλονίκης: Μετ’ εμποδίων η εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων πολιτών
Ανάγνωση:

Σοβαρά εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων πολιτών θέτει η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων μόνο από δημόσια νοσοκομεία και δημόσιες δομές, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ και ΦΣΘ).

Η απόφαση αυτή, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2022 ύστερα από τρεις συνεχόμενες αναβολές εφαρμογής της, αποκλείει τους ιδιώτες γιατρούς από το δικαίωμα συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Όπως υποστηρίζουν οι δύο Σύλλογοι, την παρούσα χρονική στιγμή, με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται επικίνδυνα και τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα να αρχίζουν να πιέζονται και πάλι, μια τέτοια απόφαση αφαιρεί ουσιαστικά από τους ανασφάλιστους το δικαίωμα πρόσβασης στη συνταγογράφηση.

Ταυτόχρονα δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στη λειτουργία των δημοσίων δομών και κέντρων υγείας, τα οποία υπολειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αλλά και της επιφόρτισής τους με την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς της συμπρωτεύουσας, η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που ενδεχομένως προσπαθεί να επιλύσει. Οδηγεί σταδιακά σε φαινόμενα συνωστισμού στις δημόσιες δομές και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, απειλώντας την υγεία ασθενών και εργαζομένων μέσω της διασποράς του ιού και επιβαρύνοντας τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Επιπλέον, υποβάλλει σε ταλαιπωρία τους ανασφάλιστους πολίτες, οι οποίοι -όπως εκτιμούν ΙΣΦ και ΦΣΘ- τελικώς θα αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα της συνταγογράφησης προκειμένου να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και τις εξετάσεις που χρειάζονται. Γιατροί και φαρμακοποιοί ζητούν από το υπουργείο Υγείας να αναστείλει την παραπάνω απόφαση, «αναλογιζόμενο το όφελος της δημόσιας υγείας και των ανασφάλιστων πολιτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ